Соколац: У хотелу „Златни Бор“ организована школа пливања

19.08.2020. 11:31
1
ИЗВОР: opstinasokolac.net

У Хотелу „Златни Бор“ у Сокоцу, од децембра је организована школа пливања за дјецу узраста од пет до четрнаест година.

До сада је кроз школу своје прве пливачке покрете направило преко 80 дјеце. Одржано је укупно шест циклуса са по десет часова, а од понедјељка је кренуо нови – седми циклус.

Екипу тренера чине Сања, Момчило и Мирко Копривица, који пуни воље, ентузијазма, позитивне енергије, са лакоћом своје знање преносе малим сокочанима.

– Идеја о покретању школе пливања настала је усљед мог двадесетогодишњег рада у струци као струковни физиотерапеут и виши радни терапеут, као и сагледавање проблема данашње дјеце. Основни проблем је хипокинезија – недовољно кретање и лоше постуре дјеце и неадекватан избор спорта или уопште недостатак физичке активности. Искуство је показало да се дјеца са вјежбама на сувом прелако засите, а у пливању морају константно да раде, нема опције стајања – казала је Сања.

Први предуслов за тренере је био да су добри пливачи, да воле рад са дјецом и да на један врло једноставан начин своје знање знају пренијети на најмлађе. Ипак, поред тог знања, било је неопходно и школовање, Сања је одлазила у Добој, викендима, цијели септембар, октобар, новембар и дио децембра на базен, док је Момчило поред свог већ стеченог знања, редовно одлазио на олимпијски базен у Сарајево.

– Нас двоје смо „укрстили копља“ и направили план и програм, да један циклус траје десет часова. Одлучили смо се за мјешовите тренинге, због састава дјеце, различитог пола и осјетљивости пубертетског узраста. Прво учимо вјежбе дисања у води, плутање, одржавање на води, рад ногама и рукама, повезаност и аутоматизацију исправних образаца. Уче се технике краул, леђно, прсно и делфин пливање. Вожња бицикла, пливање и скијање су психо – моторне активности које се не заборављају, зато их је неопходно учити по правилним обрасцима. Кажу да је навика једна мука, али да се одвикнете од нечега девет мука, зато је пожељно да се са тренерима усвоје добри елементи – нагласила је Сања Копривица.

Са школом пливања, кренуло се 21. децембра. Тренинзи су организовани као групни и индивудуални, кроз које је прошло преко 80 дјеце, с тим да су нека дјеца понављала циклусе у зависности од потребе.

Слика

– Пливање заједно са атлетиком и гимнастиком спада у базичне спортове и то је један од разлога зашто је добро да дјеца прво крену са пливањем а касније да се усмјеравају и проналазе у осталим спортовима. Да овладају техникама пливања, елиминишу страх ако је присутан и оно што је посебно битно нагласити када је у питању пливање да цијело тијело ради и сви мишићи су ангажовани – истакла је Копривица.

Јавности је мање познато да је други члан тренерске екипе, Момчило Копривица био учесник пливачког маратона у Брчком 2017. и 2018. године, у дужини од 10 километара. Успио је да исплива у времену од два сата и четрдесет минута, док је наредне године, уз повећану припрему, испливао за два сата и седам минута.

– Нисам имао прилику да тако малу дјецу учим пливању и био сам мало скетичан према томе, представљало ми је изазов који сам радо прихватио. Часови су показали да оно што радимо са дјецом даје позитвне резултате, тако да тренутно имамо велику заинтересованост и све више дјеце учи прве пливачке покрете управо са нама – рекао је Момчило.

За вријеме ванредног стања у Републици Српској изазваног пандемијом вируса Ковид – 19, часови пливања у Хотелу „Златни Бор“ су прекинути. Када се наставило са тренинзима, због великог интересовања родитеља, да упишу своју дјецу, јавила се потреба за ангажовањем још једног члана тренерске екипе – Мирка Копривице.

– Као и сваком спорту, тако се и у пливању показало да има надарене дјеце. По нашем мишљењу, одабрали смо четворо дјеце, који су успјешно савладали основе пливања, са којима сам ишао на олимпијски базен у Сарајево. Мотив за овај потез је био и својеврсна награда за њихов показан труд, као и могућност сусретања са већим и дубљим базеном – појаснио је Мирко Копривица.

У Сокоцу до сада није било базена, па ова школа представља одличну прилику и могућност да се на правилан начин савладају основе пливања.

Тренери су сагласни у једном, а то је да пливање подстиче психо – моторни развој дјеце, дјелује релаксирајуће на организам, вода свима прија, а на њиховим тренинзима уче дјецу спортској и радној дисциплини, истовремено поштујући индивидуалне карактеристике сваког дјетета и развијање жеље за такмичењем и доказивањем.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    zox 19.08.2020. 13:03
    Dajte molim vas,škola plivanja u bazenu veličine veće kade. Smiješno
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 14m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 56m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 29m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 3m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 48m
    3