Срби у Херцеговини постају конститутиван народ

30.04.2021. 21:15
0
ИЗВОР: Glas Srpske

У Херцеговачко-неретванском кантону Срби би ускоро требали бити равноправни са Хрватима и Бошњацима и уживати своја уставна права конститутивног народа.

Иницијативу за уставне измјене којим би се ријешила конститутивност српског народа данас је Влади Херцеговачко-неретванског кантона упутио Клуб посланика ХДЗ-а БиХ.

Ову информацију је потврдио замјеник предсједавајућег Скупштине ХНК Томислав Мартиновић (ХДЗ) наводећи као је циљ завршити тај дио уставних промјена што прије.

- Та иницијатива ће ићи званично са циљем да се то питање што пије окончамо - казао је Мартиновић.

Предсједавајући Скупштине ХНК Шериф Шпаго (СДА) истиче да још од 2017. године у скупштинској процедури постоје амандмани које је утврдио Клуб Бошњака у вези с измјенама Устава, који се односе на конститутивност српског народа и на равноправну употребу српској језика и писма ћирилица.

- Могу одговорно рећи да ће сви посланици у Клубу Бошњака подржати приједлог кад дође из Клуба заступника хрватског народа и мислим ако се крене у ту процедуру да је све припремљено. Практично само треба могућност да се измјене Устава утврде и донесу са двотрећинском већином, а то је са 20 руку. Ако Клуб посланика Хрвата буде за, нема никаквих проблема да се то заврши. Ако буде требало и ванредну сједницу ћемо заказати да би то цивилизацијско питање ријешили - закључио Шпаго, преноси портал Кликс.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
У Крајини и Херцеговини могући удари вјетра до 80 километара на час У Крајини и Херцеговини могући удари вјетра до 80 километара на час
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 56m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 52m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 37m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 36m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 48m
    0