Шта би било кад би било: Како би СФРЈ сада изгледала (ВИДЕО)

28.01.2018. 14:46
0
ИЗВОР: b92.net

Џозеф Писнети објавио је на Јутјубу анализу у којој се запитао “шта би било кад би било” и како би данас изгледала обновљена и уједињена Југославија.

Одмах на почетку своје анализе наишао је на проблем – Косово. Наиме, нову Југославију би чинило шест или седам држава, све зависи од броја држава које су признале Косово.

Када је у питању БиХ, аутор је посебно нагласио како скоро 2,4 одсто територије те земље лежи на минама.

Када би се поново родила, Југославија би имала нешто више од 20 милиона становника, чиме би аутоматски ушла у 10 највећих држава Европе када је у питању становништво и била би на осмом мјесту.

Подсјећа да би Југославија имала мање становника него 1991. године када је забиљежено нешто више од 23 милиона становника.

Када је у питању етнички одстотак који би Југославију чинио он би изгледао овако: у земљи би живјело 35 одсто Срба, 20 одсто Хрвата, 11 одсто Албанаца, 9 одсто Бошњака, осам одсто Словенци, шест одсто Македонци, један одсто Црногорци и 10 одсто осталих.

Религијски, Југославију би чинило 43 одсто православних, 27 одсто католика, 22 одсто муслимана и осам одсто атеиста, агностика и осталих мањих вјерских група, а била би величине Велике Британије.

Бруто национални производ износио би 191.045.000.000 долара, што би Југославију позиционирало као 53. земљу на свијету када је у питању економија.

Војску би чинило око 230 хиљада припадника, а пет највећих градова би били Београд, Загреб, Сарајево, Љубљана и Скопље.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО) Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО)
Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби
Најчитаније
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    2h 40m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    21h 19m
    9
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    21h 51m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    17h 2m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    22h 0m
    0