Шта је НЛП метода и како преобликовати сопствену личност?

28.02.2021. 10:54
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Шта је заправо НЛП, тренутно најпопуларнија метода личног развоја? На који начин се практикује и како вам може помоћи да постанете боља особа?

Наш животни вијек је по много чему окренут личном саморазвоју, самопосматрању и раду на себи. Рекло би се да се појединац буди, завирује дубље у своје сопство и трага за начинима како да свој животни стил, способности и навике прилагоди захтјевима  животног и радног окружења које лако меље и не прашта неуспјех. Поред друштва, сами постајемо све захтјевнији према себи и стога не чуди што се посеже за помоћи и самопомоћи у циљу личног унапређења и постизању среће.

Мада су написане многе тзв. "self-help" књиге на бази НЛП технике ипак остаје питање како заправо ова пракса функционише као и која стања најефикасније третира.

Шта је НЛП (неуро лингвистичко програмирање)

Неуро-лингвистичко програмирање је психолошки приступ који тврди да се могу прилагодити стратегије које користе успјешни појединци за постизање сопствених циљева. Води појединца у учењу на основу сопствених искустава успјеха и неуспјеха о томе које су мисли, осјећања и понашања корисна, а која им се стављају на пут. Ниједна радња није негативна, чак и ако доводи до опаженог неусјпеха, јер је то само корак у процесу учења.

Седамдесетих година прошлог вијека Ричард Бандлер и Џон Гриндер су креирали нови приступ области комуникације, личног развоја и психотерапије. Метода је настала на основу сазнања о постојању везе између неуролошких процеса (neuro), језика (linguistic) и образаца понашања научених искуством (programming) и сазнања да се ови образци понашања могу бити мијењати како би се постигли одређени циљеви у животу.

Процјењујући човјеков говор, поступке, мисли и осјећања, практичари неуро-лингвистичког програмирања граде разумијевање човекове мапе стварности. НЛП технике се затим користе да би помогле особи да копира процесе које користе други, да би их користила умјесто техника које се нису показале успјешним.

НЛП методологијом могуће је лијечити и проблеме као што су напади панике, депресија, тикови, психосоматски поремећаји, алергије, али и разне врсте фобија. Данас постоје бројни семинари и онлајн едукације који сваком појединцу ма гдје се налазио пружају могућност да усвоји основне постулате НЛП методе и усмјери их у правцу побољшања и уљепшавања сопственог живота.

Како према НЛП ум функционише?

НЛП полази од претпоставке да ум сваког појединца креира мапу свијета, користећи податке примљене путем чула. Мапе сваког појединца су различите, а различити нивои важности придају се улазу из различитих чула. На примјер, неки људи разумију свијет више на основу својих визуелних перцепција, док га други разумију више на основу својих слушних перцепција.

Систем који особа користи за обраду искустава назива се примарни систем представљања (ПРС), а његово познавање је од суштинског значаја за приступ и промјену личне карте појединца. Технике неуро-лингвистичког програмирања раде на претпоставци да ПРС може бити ангажован да утиче на мапу појединца.

Како НЛП мијења појединца? 

Неуро-лингвистичко програмирање изазива промјене побољшавајући нечије разумијевање њихових когнитивних и образаца понашања. Такође, гради ефикаснију комуникацију између свјесних и несвјесних менталних процеса. Једном када особа боље разумије своју личну мапу стварности, може да анализира шта је ефикасно у постизању својих циљева, а шта не. Тада могу анализирати перспективе других и процијенити шта доводи до њиховог успјеха и личног развоја. НЛП је првенствено искуствени, те стога појединац мора да изврши неку акцију да би заиста научио из искуства.

НЛП практичари се фокусирају на шест логичких хијерархија учења, комуникације и промјена. Сваки логички ниво организује податке испод себе. Промјене направљене на нижем нивоу утичу на више нивое и обрнуто.

Слика




Шест логичких нивоа НЛП-а


·         Сврха и духовност

·         Идентитет

·         Увјерења и вриједности

·         Способности и вјештине

·         Понашања

·         Животна средина

Коме је потребан НЛП?

Постоји податак по коме чак 70 одсто Европљана не воли посао који ради. Дакле тај проценат популације свакога јутра устаје невољно из кревета, спрема се без жеље и одрађује посао без уживања све зарад сигурне плате која обезбеђује егзистенцију. Животна занимања се много рјеђе бирају у складу са својим стварним склоностима и афинитетима.

Млади људи се школују за занимања која доносе бољу зараду, већу сигурност, лакше запошљавање. Дакле, бирају опцију која не захтијева напуштање зоне комфора у којој се осјећају сигурно и ушушкано.

Партнери остају у лошим браковима или везама, гутају своју несрећу, фрустрирани због одсуства поштовања, њежности, заједништва. Чак и ако су свјесни своје ситуације не знају како да је промјене и боје се напора, бола и несигурности коју та промена нужно носи са собом. Недостатак самопоуздања, одсуство мотивације за читање и учење, привлачење лоших партнера, лоше животне навике… Нема особе да је у потпуности задовољна својим животом на свим пољима.

Другим ријечима, НЛП метода може користити свакоме кога нешто жуља и ко сматра да у његовом животу и личности постоје сегменти који се дају побољшати.

Које врсте “проблема” најефикасније третира НЛП метода?

Присталице неуро-лингвистичког програмирања препоручују његову употребу за бројна питања менталног здравља. Ту спадају стрепње и фобије, проблеми са комуникацијом, депресија, поремећаји пажње, овисности, шизофренија, гранични поремећај личности.

Лијечење анксиозности и фобија представља најраспрострањенију употребу НЛП-а, јер је посебно погодно за уклањање негативних повезаности са ситуацијама и понашањем.

Пол Мекена, познати заговорник НЛП-а, написао је читав низ књига о самопомоћи. То укључује његову серију “I can make you …”, која читаоцима показује како могу постати срећни, самопоуздани, паметнији, мршави, богати и још много тога.

Да, и мршави, не бори ли се добар дио човјечанства са вишком килограма и свиме оним што ово стање носи са собом. Може ли неуро-лингвистичко програмирање помоћи да се поврати витко, пожељно и самим тим здравије тијело? Поновним задобијањем жељеног тjелесног облика и те како се може унаприједити и осјећај самопоуздања.

Књига под насловом “Знам како да смршате” представља практичну примјену НЛП методе  и промјене навика везаних за исхрану. Ово је револуционарна метода који ће вам помоћи да престанете да претјерујете у исхрани, да контролишете прождрљивост и будете у потпуности мотивисани да трчите и вежбате. Пол Макена развио је напредни систем за мршављење који ће промијенити ваше мишљење, ставове и увјерења о вашој личности, о вашем здрављу и храни коју једете како би вам помогао да сасвим лако преузмете контролу над начином исхране и заувијек изгубите килограме.

Различите дијете су од давнина врло популарне. Свака изгледа беспрекорно добра, нека претешка чак окрутна. Данас популарни начин исхране-аутофагија изгледа врло логично и обећавајуће.

Међутим, чини се да у основи поремећаји исхране и са њима повезана гојазност и болести најчешће имају дубљи узрок. НЛП методом се успешно преобликују ставови, увјерења, уклањају неки дубљи узроци који појединца тјерају да конзумира више хране него што је то организму заиста неопходно.

Слика


Како изгледа НЛП сеанса?

НЛП терапеут ради са особом у циљу да она разумије свој начин размишљања, препозна ставове и увјерења, понашање, емоционална стања и аспирације. Након тога се настоји дефинисати појединчева мапа свијета заједно са његовим примарним системом представа о том свијету.

Постоје различите НЛП технике:

Усидрење

Повезивање радње као окидача за одређена емоционална стања. На примјер, практичар може помоћи појединцу да се урони у осјећај самопоуздања, а затим од њега затражи понављање радње, као што је стискање кажипрста и палца. Идеја је да ће ова акција касније покренути осјећај самопоуздања.

Промјена вјеровања, огледање и извјештавање

Практичар одражава неке од несвјесних физичких радњи клијента, стварајући брзо извјештавање и користећи емпатију за боље вођење клијента ка њиховим циљевима. Ово се обично користи заједно са другим техникама, што их чини моћнијим и ефикаснијим.

Преобликовање мисли, Креативна визуализација

Клијент је вођен да визуализује своје редовне обрасце понашања или размишљања и прилагођава их како би довео до жељеног исхода. На примјер, клијент визуализује осјећај попут анксиозности, дајући му облик, величину и боју. Затим га надгледају како се спирално креће у свом познатом правцу. Једном када га живо прикажу, покушавају да га заврте у супротном смјеру, ка постизању кориснијег резултата и осјећаја.

Да ли је НЛП дјелотворна метода?

Неуро-лингвистичко програмирање користе многи стручњаци за ментално здравље и посебно је популарно међу тренерима самопомоћи. Оснивачи НЛП-а написали су читав низ приручника за самопомоћ, учећи читаоце да користе НЛП технике за изградњу самопоуздања, смањење анксиозности, па чак и зарађивање новца. Али да ли то заправо дјелује? Докази су донекле двосмислени.

Истраживање ефикасности НЛП-а није било опсежно. Постоје ограничене студије са којима се може радити, а урађеним студијама је недостајало више озбиљности да би се могли донети чврсти закључци. На примјер, једно истраживање које је открило да је НЛП ефикасан у помагању дјеци да развију стање духа погодно за учење имало је узорак од само седморо дјеце. Њени аутори су признали да су њихови закључци „кратки“ и „оквирни“.

НЛП у практичном животу

Психолошке радионице, одлазак код психотерапеута и слични начини када нам психолог, тренер или неки други персонални тренер помаже да сагледамо обрасце мишљења и понашања и поправимо сегменте који не штимају захтјевају новац и вријеме. НЛП метода унапређења сопственог живота је уткана у многе књиге које се сврставају у жанр популарне психологије или самопомоћи.

Међу њима има заиста правих бисера који нас на једноставан начин уче већем самопоштовању, постављању личних граница, љубави према себи. То су дјела дивних топлих људи који су своје знање на једноставан и разумљив начин подијелили у својим дјелима. 

Овакве књиге се читају као лагано штиво, али тјерају на размишљање, преиспитивање и промјену перспективе из које посматрамо сопствени живот. Потражите књиге које ћете вољети, а засноване су на НЛП методама саморазвоја. Некада је потребно мало да заволимо себе више и унаприједимо свој живот.

 


 Аутор: Србијанка Станковић

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    15h 38m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    11h 50m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    21h 11m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    22h 16m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    19h 40m
    0