Шта се дешава у тијелу ако поједете банану са тамним мрљама

18.11.2021. 11:14
0
ИЗВОР: Srpska.info

Банане садрже идеалан спој угљених хидрата и минерала (попут калијума и магнезијума). Успркос томе често заврше у смећу – чим се појаве прве смеђе мрље.

Према једном јапанском истраживању то је велика грешка коју људи често праве. Мрље не значе да су банане лоше напротив: зреле банане производе материје које чак могу спречити настанак канцерогених обољења, а постоји и још велики број разлога зашто је добро јести презреле банане јер оне на тело утичу врло позитивно, преноси Блиц.

Спречавају појаву горушице

Зреле банане дјелују попут лаганог антацида. Неутралишу киселине и опуштају органе за варење. Једна банана након богатог јела може спријечити тегобе у подручју уста и грла као што су горушица и надимање, пише Екапија.

Побољшавају рад цријева

Банане могу помоћи и код затвора јер садрже материје које покрећу цријева.

Побољшавају расположење

Банане са мрљама садрже мање количине аминокиселине именом триптофан. Наиме, триптофан побољшава расположењ и омогућава лако упадањеу сан. Осим тога, банане садрже витамин Б и антистресне минерале магнезијум и калијум – који су заслужни за добро функционисање нервног система.

Снижавају крвни притисак

Пацијенти са високим крвним притиском требају што је мање могуће уносити натријум јер намирнице богате овим минералом повећавају вриједности крвног притиска. Умјесто тога требају јести намирнице богате калијумом – попут презрелих банана – како би се нормализовао притисак.

Дају енергију

Банане су јако брзо засите. Садрже биљни скроб – који нам брзо даје енергију (зато спортисти често једу банане за брзи опоравак). Телесна издржљивост се појачава дејством гликемијских угљенихидрата, минералима и витаминима из банане. Калију додатно штити од грчева у мишићима. Магнезијум из банане делује на функцију мозга, олакшава учење и побољшава концентрацију.

Повећавају ниво гвожђа

Гвожђе је један од саставних дијелова наших црвених крвних зрнаца који су заслужни за ток храњивих материја и кисеоника у тијелу. Банане са смеђим мрљама богате су гвожђем и јако су добре против анемије.

Упркос свим бројним користима, нажалост, презрелала банана није препоручљива за све. Дијабетичари је никако не би смјели конзумирати због високог садржаја воћног шећера.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    14h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 6m
    0