Шта се догађа ако сваки дан једемо бадеме?

05.08.2020. 21:58
0
ИЗВОР: Nezavisne

Грицкање бадема може вам дословно спасити живот. Свакодневна конзумација бадема драстично смањује појаву промјена у структури ткива насталих због обољења која воде до рака дебелог цријева!

У једном од истраживања, научници из "American Heart Association" открили су да је често конзумирање орашастих плодова повезано с мањим ризиком од развоја хипертензије, кардиоваскуларних болести па чак и карцинома.

А ово су још четири промјене које је потврдила наука, а које наше тијело доживљава ако свакодневно конзумирамо бадем.

Лијечење и смањење акни

Према истраживању које је објавио Национални институт за здравље, пацијенти који су имали тежак облик акни имали су за 9% мање витамина Е у свом крвотоку. Конзумација бадема за побољшање изгледа коже представља традиционални лијек на Блиском истоку, за који се испоставило да је и научно доказан. Бадеми су препуни витамин  Е, као и антиоксиданаса који вам могу помоћи да излијечите акне и помладите кожу. Ипак не требате претјеривати, већ је довољно узети три до четири бадема дневно јер садрже и висок ниво Омега-6 масних киселина.

Смањење холестерола и побољшање здравственог стања код дијабетеса

У другом истраживању, доказано је да ће пацијенти обољели од дијабетеса типа 2 доживјети побољшање свог физичког стања ако свакодневно конзумирају бадеме. Они, не само да помажу да се артерије прочисте смањивањем лошег холестерола, већ доприносе и смањивању нивоа шећера у крви захваљујући минералима који се у њима налазе.

Бржи и бољи опоравак од порођаја

У Индији постоји дугогодишња традиција конзумације бадема као природног лијека за регулисање протока твари кроз пробавни систем и повећање енергије. Бадеми су основни састојак у ајурведској исхрани, а често се препоручује женама након порођаја како би се брже опоравиле и спријечиле појаву стрија.

Од бадема беба може бити паметнија

Доказано је да бадеми могу повећати мождану активност. Према студији коју је провео Barcelona Institute for Global Health, ако у трудноћи конзумирате 74 грама бадема сваке седмице можете допринијети да вам беба буде паметнија. У истраживању које су провели шпански научници учествовало је 2.208 трудница. Након порођаја дјеца су праћена и тестирана када су имала 1,5 и 8 година. Дјеца чије су мајке јеле бадеме током трудноће постигла су боље резултате на тестовима интелигенције.

Шта је боље конзумирати: сирови или печени бадем?

Нема разлике. Према ајурведској медицини, и сирови и печени бадеми садрже исте храњиве твари и пружају исте здравствене користи за наш организам.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 18m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 13m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 18m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 21m
    1