Шта се све ставља у божићну чесницу

05.01.2024. 16:07
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Божићна чесница се прави од бесквасног теста и у њу се стављају сљедећи предмети који, према вјеровању доносе срећу и новац у кућу.

Божићна чесница се спрема на Бадње јутро или Бадње вече и обично се користи бијело брашно, сода бикарбона, мало соли и освештана вода.

Поред ових састојака у чесницу се обавезно стављају и одређени предмети за које се вјерују да доносе новац и срећу у кућу.

Највећи број људи ће неизоставно у хљеб ставити новчић, јер се вјерује да доноси новац и срећу, као и парче бадњака, који ономе ко одломи парче са њим доноси плодност и добро здравље, а из истог разлога ставља се и дрен.

У неким крајевима, у чесницу се ставља кукуруз (због свиња), пасуљ (због оваца) и овас (због коња). Они који држе кокошке и другу живину, у своју чесницу стављају зрна пшенице.

Божићна чесница се једе уз доручак на Божић, када се сви укућани окупе око свечане трпезе. Прво је укућани окрећу међу собом три пута, а затим се чесница ломи и једе прије остале хране.

Ко пронађе новчић и бадњак, треба да га чува на посебном мјесту, док се пшеница, овас, пасуљ и кукуруз дају животињама због којих су и стављени у божићни хљеб. У неким крајевима вјерује се да ако се прилком печења чеснице тијесто подигне изнад, на примјер, кукуруза, те године ће он одлично родити.

У појединим крајевима се од бадњака праве облици књиге и јарма који се такође стављају у чесницу. Онај ко у чесници нађе књигу – вјерује се да ће добро служити памет, а онај који извуче јарам – зна се – биће тај који ће највише “повући” током године, преноси Стил.

Коментари 0
Повезане вијести
Обичаји слављења Божића опстали вијековима Обичаји слављења Божића опстали вијековима
Обичаји које смо присвојили из америчке културе Обичаји које смо присвојили из америчке културе
Стари обичаји уочи Петровдана Стари обичаји уочи Петровдана
Најчитаније
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 29m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 55m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 43m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 47m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    15h 27m
    0