Шта треба да урадите како се кисели купус не би покварио

17.11.2023. 18:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да се кисели купус не би покаварио битно је да испратите пар корака.

Када киселите купус битно је да изаберете праву посуду. Најпогодније су глинене, дрвене или стаклене посуде, а не препоручује се употреба металних или пластичних јер могу да оксидирају. Посуде у којима ћете киселити купус морају да буду суве и чисте, па их прије употребе исперите топлом водом, содом бикарбоном и сирћетом. Добро их осушите и пазите да посуде немају пукотине или огреботине. У очишћене посуде поређајте купус и прелијте расолом тако да га скроз покрије. Прије него што затворите посуду у кисели купус додајте мало шећера или меда, јер ће ова два састојка помоћи у очувању киселости и побољаће укус купусу.

Како би се купус укиселио и како се не би покварио битно је да га чувате на добром мјесту, а ова три услова су посебно важна.

Температура

Оптимална температура за чување киселог купуса је 0-5 степени Целзијуса. На вишим температурама купус може да се превише укисели или осуши. На нижим температурама купус може да се смрзне или изгуби својства, преноси Новости Магазин.

Освјетљење

Кисели купус је боље чувати на тамном мјесту, јер свијетлост може покварити његову боју и укус. Не чувајте купус на директној сунчевој светлости или близу извора вјештачке свијетлости.

Влажност

Киселом купусу је потребна довољна количина влаге. Не складиштите купус на сувим или проветреним мјестима. Такође морате периодично да провјеравате ниво сланог раствора у посудама и додајте га ако је потребно.

Коментари 0
Повезане вијести
Посни пасуљ са кромпиром Посни пасуљ са кромпиром
Посни чизкејк са малинама Посни чизкејк са малинама
Посна мексичка салата са чипсом Посна мексичка салата са чипсом
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 18m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 14m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 58m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 10m
    0