Станић: Грађани нису криви, власт најодговорнија за стање

01.05.2020. 13:27
0
ИЗВОР: Катера

Не можемо кривити дјецу кад се не понашају како треба, за то увијек највећи дио кривице сносе њихови родитељи. За понашање грађана најодговорнија је власт која је води. Са грађанима треба упорно, систематично и дугорочно радити – казао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

- Тај рад мора бити осмишљен, стручно утемељен и прилагођен циљној популацији. Уколико нема квалитетног рада оставља се простор сензационализму, злонамјерности и теоријама завјере – рекао је Станић.

Он је казао да се на самом почетку пандемије кренуло интензивно радити са грађанима кроз здравствено васпитни рад, промоцију здравља, превенцију, заговарање и то је дало добре исходе, није било експоненцијалног раста.

- Након тога почиње политизација, дају се преоптимистичне и неутемељене изјаве – типа „најбољи смо у региону, боље смо се организовали од далеко богатијих земаља, све смо урадили боље од других...“. У посљедње вријеме са билборда се шаље порука да смо побиједили. Наш народ помислио је да се можемо опустити, да је опасност иза нас... Све то довело је до значајног повећања броја заражених, све већег продора обољења у здравствене установе и међу здравственим радницима – истакао је Станић.

Предсједник Одбора за здравство СДС је нагласио да је очигледно да се након првих лоших показатеља политичари измичу, а новонасталу ситуацију покушавају да образлозе "неодговорношћу грађана".

- При томе се никад нису запитали да ли на понашање грађана утичу сумњиве набавке док они са стрепњом ишчекују шта ће бити са њиховим пословима, од чега ће живјети у будућности у којој лоше постаје све горе!? Грађани из дана у дан гледају испоруке огромне помоћи, хвалоспјеве о пет милиона маски, док они обилазе апотеке тражећи да за свој новац купе маске и рукавице – казао је Станић.

Станић је упитао да ли ће грађани постати дисциплинованији кад им људи који су годинама разарали здравствени систем шаљу поруку да им респиратори не могу помоћи ако не носе маске и рукавице, да ли ће народ прихватити ту поруку?

- Да ли ће грађани вјеровати у мјере, ако маске и рукавице купују у истим оним апотекама и од оних истих власника који им годинама вишеструко скупље продају лијекове у односу на цијене у Србији? Да ли одговорност грађана појачава страначка расподјела помоћи? Могло би се овако елаборирати у недоглед, али на крају да кажем најгоре осећање кривице је да прихватите незаслужену кривицу. Вјерујем да грађани Републике Српске не само да кривицу неће прихватити, већ ће је прецизно адресирати у времену које предстоји! – закључио је Станић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Станић: Опреза никад доста, може доћи до ширења инфекције Станић: Опреза никад доста, може доћи до ширења инфекције
Станић: Маске постижу ефекат само у густо насељеним мјестима Станић: Маске постижу ефекат само у густо насељеним мјестима
Станић: Организовати мјерење температуре у школама Станић: Организовати мјерење температуре у школама
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 36m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    23h 9m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    3h 9m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    17h 46m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    3h 15m
    0