Станић: Институт за јавно здравство Српске претворили у Институт за јавне набавке?!

01.06.2020. 11:10
0
ИЗВОР: Катера

Спуштање спорних јавних набавки на ниже органе урађено је како би се скинула одговорност са оних који су донијели одлуку да се купи спорна болница и уређаји, каже Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС-а.

- Министар Ален Шеранић је специјализацију из епидемиологије обавио у Институту за јавно здравство Републике Српске и одлично је знао да је то установа кључна за процјену ризика и припрему одговора на појаву опасне заразне болести какав је Ковид -19. То  дефинише и члан 6. став (2) Закона о заштити становништва од заразних болести - рекао је Станић.

Слика

Он додаје да је Шеранић упркос томе дозволио да се набавка "мобилне болнице", као и вишемилионске набавке мобилних РТГ апарата, респиратора, монитора, сталака... за друге установе пребаце на Институт за јавно здравство Републике Српске.

Станић подсјећа да у Институту за јавно здравство Републике Српске нема експерата неопходних за набавку тих уређаја.

- Умјесто да се боре са Ковид-19 Институт и његови епидемиолози борили су се са јавним набавкама -наглашава Станић.

Он напомиње да се углавном чланови комисија никад нису сусретали са оним што су набављали, а камоли да су на њима радили.

- Потпуно је јасно да су тражене карактеристике написане негдје изван Института! - казао је Станић.

Он сматра да је спуштање спорних јавних набавки на ниже органе урађено како би се скинула одговорност са оних који су донијели одлуку да се купи спорна болница и уређаји.

- То је давно уходана пракса. Наравно да су они који су тој пракси могли пружити отпор давно склоњени. На потпуно исти начин премијер Радован Вишковић 24.4.2020 на 25-ој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације доноси закључак о допуни закључка од 24.3.2020 о набавци покретне болнице чл 4. којим Фонд здравственог осигурања преузима плаћање авионског превоза. Та два закључка не разликује само додатак тачке 4. већ је у преамбули додато да се закључак доноси на "приједлог Министарства здравља и социјалне заштите РС" чиме је и у овом случају одговорност пребачена на министра Шеранића - истакао је Станић.

 Он закључује да је и поред тога што је раскинут уговор, набавка мобилне болнице најтрагичнији догађај од како постоји Република Српска.

- Шта год даље да се деси, ма ко да буде кажњен срамоту ћемо тешко опрати! А не кажу џаба, ако се не стидиш, ради шта хоћеш! - констатовао је Станић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Упитно именовање, али и стручна спрема Костадина Васића Упитно именовање, али и стручна спрема Костадина Васића
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 49m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 37m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 43m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 11m
    0