Станић: Из система набавки искључени сви који би могли постављати питања

03.06.2020. 11:51
0

Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС-а, рекао је да је за све јавне набавке медицинске опреме у Републици Српској у доба пандемије карактеристично да су вршене преговарачки, само са једним понуђачем, без обавјештења о јавној набавци.

Станић каже да су захваљујући таквим поступцима понуђачи могли постављати цијене како желе, што се не би могло десити да је било више понуђача.

Он упозорава да су из система здравства у Републици Српској елиминисани сви кадрови који би могли постављати питања и зауставити радње које нису у складу са процедуром и законом.

- Институт за јавно здравство током пандемије корона вируса претворен је у Институт за јавне набавке, а то је урађено како би се избјегла одговорност виших инстанци које су стварни доносиоци одлука о спорним набавкама - наводи Станић, додајући да је то случај и са мобилном болницом.

Упитао је како је могуће да је донесена политичка одлука о набавци покретне болнице.

- Ако је већ била потреба, то се не може у хитноћи набављати. То се могло урадити послије поплава 2014. године. Требао се урадити елаборат и видјети каква нам је болница потребна и онда се набавка реализовати у редовној процедури. Сад имамо ситуацију да је набављена болница коју, чак и да је била потребна, нисмо могли користити - казао је Станић.

Он је упозoрио да је забрињавајућа висока стопа смртности обољелих од вируса короне у Републици Српској.

- Стопа смртности обољелих од ове болести у Републици Српској је 7,9, а у Србији 2,1 одсто. То је огромна разлика и ја сам због тога позвао надлежне да изврше анализу и утврде шта је разлог  оваквог стања - наводи Станић.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијер Српске Радован Вишковић тестиран на корона вирус
Ђоковић на Јахорини обишао ски-стазу (ФОТО)
Хан Пијесак: За идејни пројекат уређења зеленила на Борачком брду 5.500 КМ
Најчитаније
 • Ђоковић љут на Бошка Југовића?!
  14.07.2020
  4
 • Зашто је прослављени српски тенисер Новак Ђоковић заобишао Јахорину?
  13.07.2020
  10
 • У Палама пљачка и експлозија банкомата
  14.07.2020
  0
 • Сретанки Пелемиш из Пала потребна помоћ у лијечењу (ВИДЕО)
  13.07.2020
  6
 • Пале: Припадници жандармерије ухапсили једно лице
  14.07.2020
  0