Стари и дјеца у БиХ без достојанственог живота

05.02.2021. 11:28
0
ИЗВОР: Srpska.info

Ово су подаци које је Дирекција за економско планирање припремила за Савјет министара БиХ и објавила их у Извјештају о социјалној укључености.

Позивајући се на посљедња истраживања Агенције за статистику БиХ, најсиромашнији су старији од 65 година и дјеца до 15 година. Тако стопа релативног сиромаштва старијих од 65 година износи 20 одсто, док је удио дјеце која живе у домаћинствима која су релативно сиромашна 18,7 одсто. Најнижу стопу сиромаштва има радно способно становнштво, старосна група 35-64 године.

Релативно сиромаштво мјери однос између оних који најмање троше са осталим домаћинствима у Босни и Херцеговини.

Све до недавно, термин “сиромаштво” примјењивао се у значењу недовољности прихода за набавку минималне корпе роба и услуга. Данас се узима да је сиромаштво стање када недостају основне могућности за достојанствен живот.

Препознатљиво је да се, како оцјењују у ДЕП, сиромаштво манифестује на разне начине, међу којима су недостатак прихода и средстава достатних да се осигура одржива егзистенција, глад и неухрањеност, слабо здравље, ограничена или никаква доступност образовању и осталим основним услугама, повећана смртност, укључујући смртност од болести, те бескућништво и неадекватни стамбени услови, несигурно окружење, друштвена дискриминација и изолација.

– Неучествовање у одлучивању и у грађанском, друштвеном и културном животу заједнице такође су битне карактеристике негације људских права. Мултидимензионалност сиромаштва као појаве омогућава нам да о њему размишљамо као о стању које карактеришу трајна или хронична ускраћеност ресурса, способности, могућности избора, сигурности и моћи који су потребни за адекватан животни стандард и остварење других грађанских, економских, политичких, културних и социјалних права – подсјећају у ДЕП.

Кажу да Агенда 2030 од својих 17 постављених циљева има два која се директно односе на смањење сиромаштва и искорјењивање глади у свијету.

Сиромаштво у БиХ најчешће се мјери индикаторима везаним за потрошњу који се добијају на основу Анкете о потрошњи домаћинства.

Према статусу запослења носиоца домаћинства, у највећем ризику од сиромаштва су домаћинства у којима је носилац домаћинства неспособан за рад (38,5 одсто), а најмања је када је носилац домаћинства запослен (11,6) одсто.

У ДЕП посебно истичу то да се стопе релативног сиромаштва у БиХ значајно разликују за градско (12,2 одсто) и неградско становништво (20,2 одсто).

Иако се релативно сиромаштво смањило, наглашавају у ДЕП, то не значи да је дошло до пада апсолутног сиромаштва. Релативно сиромаштво мјери однос између оних који најмање троше са осталим домаћинствима у Босни и Херцеговини. Тако да смањење стопе релативног сиромаштва може значити да су најсиромашнији побољшали положај у односу на богате, а може значити и да су богати погоршали свој положај у односу на сиромашне а да се стварно стање сиромашних није промијенило.

Посматрајући градска и неградска домаћинства, потрошња је доста слична а најзначајнија разлика видљива је у потрошњи за становање гдје градска домаћинства имају већу просјечну потрошњу. У БиХ већина домаћинстава живи у властитој стамбеној јединици. Ипак они се сусрећу са бројним проблемима везаним за ту стамбену јединицу.

Проблеми су посебно видљиви између сиромашних и несиромашних породица. Проблеми са стамбеном јединицом су добивени на основу Анкете о потрошњи домаћинстава, и одражавају субјективан став носиоца домаћинства. Тако нпр. трећина сиромашних домаћинстава се сусреће са проблемом влаге у зидовима односно темељима, а 12,3 одсто несиромашних домаћинстава се сусреће са истим проблемом. Несиромашна домаћинства биљеже веће проблеме само са загађењем, а проблеми са буком биљеже незнатне разлике.

Коментари 0
Повезане вијести
Окружење у БиХ није наклоњено привредницима Окружење у БиХ није наклоњено привредницима
Трошкови за храну 990 КМ Трошкови за храну 990 КМ
Синдикална потрошачка корпа у БиХ за јуни износи 2.640 КМ Синдикална потрошачка корпа у БиХ за јуни износи 2.640 КМ
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 2m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 58m
  12
 • Сунцобран убио жену
  4h 46m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 53m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 9m
  0