“Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци”

16.12.2020. 14:46
1
ИЗВОР: Antikorupcija.info

Неформална група грађана “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци” упозорава јавност на неодговорно понашање институција у контексту изградње мини хидроелектрана на овој ријеци: “То није транспарентан рад јавне управе, а самим тим ни заштита јавног интереса и одговорно управљање природним богатствима”.

Њихово саопштење за јавност преносимо у цјелости.

Неформална група грађана “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци” већ неколико мјесеци води борбу за заустављање изградње три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци. Упркос евидентно лошем стању животне средине на терену, у септембру ове године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’.

Грађани истичу да је пропуст у раду надлежних органа видљив кроз однос стања на терену и стања у управним актима. Наиме, иако Правилник о поступку ревизије и обнављања еколошких дозвола Републике Српске јасно наводи да је за обнављање еколошке дозволе потребан записник околишног инспектора којим се доказује да су извршене мјере и обавезе наложене рјешењем о дозволи, спорно је како је записник могао бити задовољавајући поред чињенице да је у појединим тренуцима рада МХЕ ‘’Подивич’’ у потпуности заустављен проток ријеке, те да је усљед изградње приступног пута дошло до формирања низа клизишта, на шта указују забринути грађани.

- Неприхватљиво је да је у Еколошкој дозволи за МХЕ ,,Самар’’ извршена промјена трасе цјевовода, промјене типа водозахвата, промјене трасе приступног пута и промјене хидромашинске опреме, а да није спроведен нови поступак издавања еколошке дозволе. Све побројано представља кључне компоненте пројекта и недопустиво је да промјене овог значаја врше самостално инвеститор и Министарство без учешћа заинтересоване јавности. То није транспарентан рад јавне управе, а самим тим ни заштита јавног интереса и одговорно управљање природним богатствима - наводи Сара Тушевљак, представница неформалне групе грађана "Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци".

Наведене три МХЕ уопште нису предвиђене Просторним планом града Источно Сарајево односно оне су у Просторном плану за Републику Српску предвиђене само на територији општине Трново, али не и на територији општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, на којима је такође планирана њихова градња, што је И довело до реакције и побуне грађана.

Грађани напомињу да је начелник Источног Новог Сарајева ипак потписао, а Скупштина Града Источног Сарајева усвојила Декларацију ‘’Општине без брана’’ чиме су приказали да су промијенили став и да имају јасну намјеру да у будућности не дозволе изградњу малих хидроцентрала на подручју града Источно Сарајево.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Srdjan 25.07.2021. 09:11
    Barabe vode ovu zemlju u opstu provaliju jer prodaju javna dobra.Pohlepa je cudo.
Повезане вијести
Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ријеке Касиндолке Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ри...
Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу
Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО) Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 46m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 28m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 59m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 1m
    0