Суд оставио да Јахорином "газдују" двије туристичке организације

12.05.2021. 11:23
0
ИЗВОР: capital.ba

Туристичка организација „Јахорина“ покушала је преко Окружног привредног суда у Источном Сарајеву да из пословног регистра обрише „Туристичку организацију општине Пале“, али безуспијешно, чиме се правни рат двије организације наставља.

Средином 2019. године одборници у скупштини општине Пале у којој СНСД има већину су донијели одлуку о оснивању “Туристичке организације општине Пале”, позивајући се на Статут општине.

Тај Статут је оборен на Уставном суду Републике Српске који је својом одлуком закључио како општина Пале нема надлежност и у области туризма, већ искључиво град Источно Сарајево.

Управо на основу те одлуке су из ТО Јахорина тражили да се ТО општине Пале избрише из привредног регистра.

Сматрали су како је Статут општине Пале који је садржавао оспорене одредбе представљао основ за упис у регистар.

- Уставни суд је утврдио да је у ингеренцији Града Источно Сарајево да извршава све надлежности које су додјељене општинама на подручју Града у области трговине и туризма, у складу са чим општина Пале није била овлашћена да Статутом уреди питања трговине и туризма - навели су у свом приједлогу.

Међутим, захтјев оцијењен као неблаговремен и неоснован.

- Захтјев за брисањем уписа у регистар поднесен је 5. марта 2021. године, а упис оснивања је извршен 20. новембра 2019. године. Дакле, од момента уписа, до момента подношења захтјева је прошло више од једне године - стоји у Рјешењу суда у којем се подсјећа како је рок за подношење захтјева најкасније година дана.

Да ће Уставни суд само продубити сукоб, портал CAPITAL је најавио још у новембру прошле године у тексту „Туристичи рат око Јахорине завршио на Уставном суду Српске“.

Наиме, поједностављено, према тој Одлуци Општина Пале нема надлежности у области туризма, али је имала право да оснује туристичку заједницу. Тачније, оспорен је статут, али не и Одлука о оснивању, а на шта се позвао и Окружни привредни суд у Источном Сарајеву.

- Одлука којом је основана Јавна установа Туристичка организација општине Пале“ није оспорена у поступку пред Уставним судом Републике Српске, нити је подносилац доказао да је оспорена у поступку пред другим судом. Све и да је захтјев благовремен, морао би бити одбијен као неоснован - стоји у пресуди Окружног привредног суда.

Иначе и једна и друга организација се првенствено боре за превласт над Јахорином и високим приходима од боравишне таксе која се убире на овој планини а која се на годишњем нивоу креће и до 700.000 КМ.

Међутим, ускоро би могле да остану „празних руку“ уколико се донесе раније најављени посебни закон за Олимпијски центар према којем би приходи од такси, остали њима.

Тренутно организација са Пала наплаћује таксе од хотела „Термаг, „Вучко“ и „Лавина“, а туристичка организација из Источног Сарајева наплаћује таксу за подручје које припада општини Трново.

Коментари 0
Повезане вијести
Уручене награде "Златна сова" и "Совица" Уручене награде "Златна сова" и "Совица"
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 11m
    0
  • Слани мафини
    16h 32m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 27m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 21m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 50m
    3