Сутра крсна слава храма Преображења Господњег у Пофалићима

18.08.2022. 10:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Храм Светог Преображења Господњег у Пофалићима у Сарајеву сутра ће прославити крсну славу - Преображење Господње.

Литургија ујутро почиње у 9.00 часова, а вечерас ће празнично вечерње у 18.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Храм Светог Преображења је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих званица и 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као храмовна крсна слава.

Пројекат цркве првобитно је био намијењен за изградњу српске православне цркве у Сплиту, али је искориштен за изградњу овог храма.

Храм је током посљедњег рата у БиХ знатно оштећен, те је у послијератном периоду почела обнова крова и поправке, а 2004. године и ново живописање унутрашњости.

Обнова храма Светог Преображења Господњег је вршена у етапама, а данас се ова црква сматра једним од најљепших храмова у Дабробосанској епархији.

Од краја па само до 2016. године десило се више од 40 напада на ову цркву. Већина напада остала је неријешена, а починиоци су прошли некажњено.

Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће обиљежити празник Преображења Господњег, који је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу.

На Преображење се први пут у години износи и благосиља нови род грожђа, а вјеровање је да се уз овај празник преображава читава природа, најављујући тако скори долазак јесени.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити
Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији
Сутра читање васкршње поруке Сутра читање васкршње поруке
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 13m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 8m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 56m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 2m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 30m
    0