Сваки становник Српске дужан 3.292 КМ

01.07.2022. 10:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Задуженост становништва Републике Српске наставила је да расте, а сваки грађанин на крају првог квартала ове године дуговао је 3.292 КМ, односно за 43 КМ више у односу на крај 2021. године

У најновијем извјештају о стању у банкарском систему који је објавила Агенција за банкарство Републику Српске наведено је да је укупна задуженост становника код банака, микрокредитних организација и лизинг кућа на крају марта ове године износила 3,7 милијарди марака, док је на крају 2021. године укупна задуженост по наведеним секторима износила 3,6 милијарди марака.

Имајући у виду да је према посљедњој објави Завода за статистику Републике Српске у Српској 1,13 милиона становника, то значи да је задуженост по глави становника на крају марта ове године износила 3.292 марке, док је на крају прошле године износила 3.249 КМ.

Највећи дио дуга опада на банке које су становништву пласирале 2,8 милијарди марака и већи је за 42,2 милиона КМ у односу на крај прошле године. Укупни кредити у микрокредитним организацијама износили су 409,7 милиона марака и већи су за 10,5 милиона КМ.

Занимљиво, и штедња грађана у Српској на крају марта ове године износила је 3,7 милијарди КМ, укључујући и текуће рачуне и мања је за 319,8 милиона КМ у односу на крај 2021. године.

Према подацима наведеним у извјештају, орочена штедња чини 71,9 одсто укупне штедње и мања је за 151,4 милиона КМ, док штедња по виђењу без текућих рачуна становништва чини 28,1 одсто укупне штедње становништва и мања је за 83,7 милиона КМ у односу на крај прошле године. Текући рачуни су мањи за 84,7 милиона КМ.

Представници радника у Републици Српској истичу да је тужно и жалосно што се грађани задужују и да би покрили основне животне трошкове.

– Очекивали смо да ће доћи до раста задужености у овој години, јер радници су у таквој ситуацији да примања нису нешто значајно повећана, бар у реалном сектору, а све је поскупјело и принуђени су да дижу кредите да би платили рачуне. То су кредити са огромним каматама и већ унапријед потрошен новац. Тешко се преживљава – упозорила је предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Репубике Српске Драгана Врабичић.

Подсјетила је да из мјесеца у мјесец статистика показује да радници у грађевинарству имају најнижу просјечну плату у Српској, иако послодавци тврде другачије.

Економиста Зоран Павловић рекао је за „Глас” да је ситуација таква да се грађани морају задуживати да би измиривали обавезе.

– Надаћемо се неким уштедама да бисмо позајмљени новац могли вратити. Када је ријеч о износу штедње, постоји група људи са већим новчаним износима који не намјеравају да инвестирају и они који новац чувају за не дај боже. Када бисмо упоредили број оних који штеде и оних који се задужују, видјели бисмо да је највећи број грађана ушао у дугове – рекао је Павловић.

Пословање банака

Према подацима наведеним у извјештају Агенције за банкарство Републике Српске, финансијски резултат који су банке оствариле у првом кварталу 2022. године је позитиван и износио је 38,5 милиона КМ, преноси Глас Српске.

– У односу на први квартал 2021. године већи је за седам милиона КМ. Седам банака исказало је нето добит у укупном износу од 38,7 милиона КМ, док је једна банка исказала нето губитак у износу од 200.000 марака – наведено је у извјештају.

Коментари 0
Повезане вијести
Струја неће поскупјети, али би рачуни могли бити већи? Струја неће поскупјети, али би рачуни могли бити већи?
Није продужен мораторијум на кредите Није продужен мораторијум на кредите
Чиновници Завода за запошљавање Српске у ресторанима потрошили 26.000 КМ Чиновници Завода за запошљавање Српске у ресторанима потрошили 26.000 КМ
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  12h 41m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  15h 40m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  7h 11m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  17h 40m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  4h 43m
  0