Свечаном академијом обиљежено 26 година егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)

15.03.2022. 20:02
0
ИЗВОР: Катера

Свечаном академијом и изложбом "Одбрана, егзодус, опстанак" вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево обиљежена двадесетшестогодишњица егзодуса Срба из Сарајева.

Дејтонски споразум јесте зауставио рат, али је све оно што смо одбранили препуштено другима, рекао је вечерас градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

- Да су Срби у овом броју остали у Сарајеву, питање је како би Република Српска изгледала. Питање је и како данас изгледају средине у којима живе Срби из Сарајева, једним дијелом у Источном Сарајеву, а како средине које су Срби напустили. Вогошћа, Илиџа, Рајловац, Грбавица, Рељево личе на неке мало измијењене касабице, а погледајте град Источно Сарајево и његове општине – рекао је Ћосић.

Слика

Фото: Катера

Према његовим ријечима, велика је разлика између некадашњег и садашњег Сарајева, односно Сарајева које је некад бројало 157.000 Срба и оног које данас има мање од 5.000, као и Источног Сарајева које је некада имало 20.000, а данас има 65.000 становника.

- Источно Сарајево представља значајан фактор опстанка Републике Српске и мјесто окупљања људи на овим просторима - рекао је Ћосић.

На данашњи дан, 26 година од егзодуса, сарајевски Срби се сјећају догађаја који никада ниједна књига прије наше није записала. Није ни могла, јер се нигдје друго под капом небеском није ни догодио.

Таква је српска историја, као у покров у њу уплићемо нит туге, нит несреће, нит страдања као основ, па кроз основ нит јада, нит чемера, нит сеоба као потку. Таквим смо ткањем саткали српску историју још од Косова, али оно што је Србима донијела посљедња деценија 20. вијека страдање је библијских размјера.

У истој колони живи и мртви, на путу из свог Сарајевског поља ка неком непознатом, пустом пољу. На залеђеној земљи у коју једва пободоше крстове, на новом мјесту вјечног почивалишта настаде Мали Зејтинлик. Није тај наш Зејтинлик мали, он се само тако зове, велики је он, највећи од свих вјечних почивалишта.

На другом пустом пољу направили су прогнани сарајевски Срби нови и највећи град да у њему живе, памте и причају.

Коментари 0
Повезане вијести
Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Сутра „Васкршње радости“ у Источној Илиџи Сутра „Васкршње радости“ у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 55m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 14m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    14h 41m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    17h 21m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    10h 2m
    0