Удружење „Побиједимо дијабетес“ броји тридесет троје обољеле дјеце (ФОТО)

14.11.2023. 19:45
0
ИЗВОР: katera.news

Удружење особа обољелих од дијабетеса у Источном Сарајеву Побиједимо дијабетес“, низом активности обиљежило је Свјетски дан борбе против дијабетеса.

У акцији поводом обиљежавања овог дана у Тржном центру „Бинго“ у Источном Новом Сарајеву прегледан је велики број грађана који су могли да бесплатно провјере глукозу, крвни притисак, стање липида и HbAlc-а, контроле глукозе у крви кроз дужи временски период.

Предсједник удружења Побиједимо дијабетес“ и мајка дјевојчице обољеле од дијабетеса типа један Данијела Панџић рекла је да је се Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава с циљем подизања свијести и знања о овој болести, од које сваке године оболи све више људи широм свијета.

Она је навела да ово удружење тренутно има 33 дјеце и младих која болују од дијабетеса, али да је тај број вјероватно и већи, јер и даље има родитеља који не желе о томе да говоре.

Панџићева је подсјетила да се Свјетски дан борбе против дијабетеса обељежава сваке године 14. новембра, на рођења сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин.

- Обиљежавање овог датума представља највећу свјетску кампању усмјерену на подизање свијести о дијабетесу – навела је она.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Панџићева истиче да су дјеца обољела од дијабетеса типа један суштински здрава, те да су активни чланови локалних заједница.

- То је вјечита борба са вјетрењачама. Стално морају да воде рачуна о исхрани и мјере ниво шећера у крви 24 сата. Нажалост, још увијек не постоји лијек за дијабетес типа један, али је процес контроле подигнут на виши ниво - рекла је Панџићева.

Она је додала да за особе које су обољеле од дијабетеса типа један сензор за праћење нивоа шећера значи живот.

Како је нагласила, важни су превентивни прегледи, те навела да су неки од основни симптоми дијабетеса типа један сушење уста и учестало мокрење, иако велики проценат пацијената нема никакве симптоме.

Тринаестогодишња Жана Панџић, дјевојчица обољела од дијабетеса типа један, навела је да дијабетес типа један није болест, него само другачији начин живота.

Дијабетес се сматра водећим узроком смрти у свијету.

Сваких десет секунди у свијету једна особа умре од болести чији је узрок дијабетес.

Статистика говори да свако треће дијете које је рођено након 2000. године има прогнозу да ће развити дијабетес, а сваког дана, код више од 200 дјеце развије се ова болест.

Предвиђања су да ће до 2030. године број особа са дијабетесом порасти на 438 милиона.

Према истраживачкој пројекцији у наредних 25 година број обољелих ће се удвостручити.

Република Српска нема утврђен регистар особа са дијабетесом, али се број обољелих процјењује на 90.000.

Коментари 0
Повезане вијести
Удружење „Побиједимо дијабетес“ обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса Удружење „Побиједимо дијабетес“ обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса
Свјетски дан дијабетеса: Здравствене установе прошле године регистровале 460 новообољелих Свјетски дан дијабетеса: Здравствене установе прошле године регистровале 460 новообољелих
Обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса – Побиједи дијабетес Обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса – Побиједи дијабетес
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    3h 29m
    5
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 1m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    16h 39m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 11m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    22h 44m
    0