СЗО: Потпуна забрана путовања неће зауставити пандемију

01.12.2021. 09:33
0
ИЗВОР: Срна

Свјетска здравствена организација (СЗО) вјерује да се пандемија ковид 19 не може зауставити потпуном забраном међународног путовања, наводи се у препоруци СЗО за међународни саобраћај у вези са новим сојем вируса корона омикрон.

- Потпуна забрана путовања неће спријечити ширење вируса свијетом, а ставља тежак терет на животе људи и средства за живот - наводи се у препоруци.

У документу се истиче да земље треба да наставе са приступом који је заснован на доказима и процјени ризика приликом увођења мјера за путовања, у складу са Међународним здравственим регулативама.

Осим тога, потпуне забране путовања "могу неповољно да утичу на глобалне здравствене напоре током пандемије, дестимулишући земље да пријаве и објаве епидемиолошке и секвентне податке", наглашено је из СЗО.

Међу препорученим мјерама, СЗО наводи провјеру путника прије путовања или по доласку, укључујући употребом тестова за вирус корона или примјеном карантина за међународне путнике. Ове мјере, међутим, треба дефинисати кроз процес процјене ризика, пренио је ТАСС.

СЗО додаје да мјере треба да буду сразмјерне ризику и временски ограничене и да се примјењују "уз поштовање достојанства путника, људских права и основних слобода".

Коментари 0
Повезане вијести
Дочекајте Нову годину у Дубаију Дочекајте Нову годину у Дубаију
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 51m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 46m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 40m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 8m
    0