Танка понуда диже цијену рибе

18.04.2022. 10:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мањак рибе на тржишту, али и повећана потражња подигли су цијене ове намирнице, а како наши саговорници из рибарског сектора истичу, и у наредним мјесецима очекује се додатно поскупљење.

Наиме, Зоран Тепић, директор фирме "Тропик рибарство - рибњак Јањ", казао је у разговору за "Независне новине" да се  биљежи раст цијене рибе у посљедње вријеме.

- Али у односу на  друге прехрамбене намирнице, риба и рибљи производи нису толико значајно поскупјели - казао је Тепић и додао да су цијене у порасту  за  седам до  15 одсто, зависно  од производа.

- Оно што је извјесно је да и у другој половини години, односно од маја, јуна, очекујемо нешто 'значајније' цијене", појаснио је Тепић и додао да, уколико се деси да дође до раста цијене електричне енергије, те осталих улазних сировина,  сигурно је ће раст цијене рибе бити на високом нивоу.

Како је рекао, они сву рибу коју произведу  продају у кратком року.

- Будући да смо ми предузеће које извози рибу, али снабдијева и домаће тржиште, дефинитивно  је да  продамо сву рибу која нам биолошки стигне за продају, односно до конзумне величине - казао је Тепић.

Појаснио је да од почетка године имају много више захтјева за куповином, али како каже, немају  довољне количине, јер не могу  произвести  рибе у складу са захтјевима.

Како је рекао, очекују да ова година буде повољнија за производњу, додајући да је тренутна цијена ослића од 7,50 до 10 КМ  по килограму, пастрмке од 9,50 до 11 КМ, шаран  кошта и до девет марака по килограму.

Дарко Лазић, власник рибарнице "Дарко" из Бијељине, рекао је да танка понуда, а велика потражња дижу цијене рибе.

- Велики проблем нам представља мањак рибе на тржишту због лоше производње. А у овом периоду биљежимо повећану потражњу будући да је у току васкршњи пост - казао је Лазић и истакао да у наредном периоду очекују додатни скок цијена јер је слаба производња, а увоза нема.

Појаснио је да су  сви трошкови везани за њихово пословање поскупјели па због  тога и не чуди да су и веће цијене рибе.

Из рибарнице "Пецо фиш" из  Бањалуке казали су да је у односу на прошлу годину дошло до раста цијене рибе, али и да се биљежи и смањење рибљег фонда.

- Вјероватно рибњаци нису порибљавани, тако да је дошло до тога да се производња  рибе смањи, а све је то утицало да цијене ове хране буду веће него раније - казали су у овој рибарници и истакли да ослић кошта седам марака, пастрмка од 11 до 15 КМ, килограм шарана је 10 КМ.

Бањалучанка Маја С. рекла је да је понуда рибарских производа у рибарницама одлична, али да су цијене ипак високе.

- Сада, када је у току пост, понуда је изванредна. У свакој рибарници има по неколико врста риба, а ја с времена на вријеме могу приуштити пастрмку, јер је волим. Иако би риба требало да буде чешћа у исхрани, то нам скроман буџет не дозвољава - казала је она.

Цјеновник рибе (по килограму)

Шаран: 9-10 КМ

Пастрмка:  11-15 КМ

Ослић: 7-10 КМ

Амур: 8 КМ

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    19h 7m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    22h 27m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    23h 19m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 19m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    20h 45m
    0