ТОП 10 најнеобичнијих мјеста на планети Земљи

07.02.2021. 17:52
0
ИЗВОР: kafenisanje.rs

Спектакуларна свјетска чуда попут Великог кањона и Викторијиних водопада одавно се налазе у туристичким брошурама. Ипак, постоји још много мјеста за која влада подједнако велико интересовање.

1. Шанај-тимпишка, мистериозна ријека која кључа

Дубоко у срцу Амазона, у Перуу, крије се ријека дуга 6,5 километара, сасвим другачија од свих осталих на планети Земљи. Наиме, вода у њој је толико врућа да дословце кључа и уколико нека животиња крочи у њу, бива буквално скувана.

Логично објашњење за то било би да се у близини налази неки извор топлоте, на примјер вулкан, али је Шанај-тимпишка од најближег удаљена чак 700 километара. Стога тачан разлог због ког је температура у њој између 50 и 90 степени Целзијуса још није познат научницима.

Видео: Peter Koutsogeorgas

2. Мовиле, необична пећина на југоистоку Румуније

Мовиле је пећина у југоисточном дијелу Румуније која је била неоткривена чак 5,5 милиона година. За њено постојање сазнало се 1986. године, када су радници тражили нову локацију за нуклеарну електрану, а у њу је могуће ући само са посебном дозволом.  Ваздух у утроби ове пећине садржи упола мање кисеоника него што је уобичајено, а богат је угљен-диоксидом и сумпорводоником. Међутим, упркос томе, у њој има живих бића, а како је то могуће, тек треба да се открије.

Видео: Matrix Disclosure

3. Бунар у Енглеској који све претвара у камен

Петрификујући бунар лоциран је на обали ријеке Нид у близини мјеста Нерзборау Сјеверном Јоркширу у Енглеској, а специфичан је по томе што све предмете претвара у камен, што се може закључити и из самог назива.

Најстарији записи о бунару су из 1538. године када се вјеровало да је вода из бунара љековита. Локална легенда каже да је у пећини у којој се налази бунар рођена Урсула Саутеил, познатија као мајка Шиптон, ћерка локалне проститутке. Жена је била описана као изузетно ружна, па се вјеровало да јој је отац ђаво. Касније се проширила прича да је дјевојка имала натприродне моћи, као и да је могла да прориче будућност. Наводно је предвидјела пад шпанске армаде 1588. године, велики пожар у Лондону 1666. године, као и изум телефона. У 17. вијеку бунар је постао туристичка атракција.

Слика

Бунар

4. Језеро Карачај, најрадиоактивније мјесто на Земљи

Језеро Карачај, које се налази на западу Русије, користио је Совјетски Савез за одлагање радиоактивног отпада из фабрике Мајак, смјештене у близини Озјорска. Ниво радијације, који је почетком деведесетих био 600 рендгена по сату, и више је него довољан да усмрти човјека свега сат времена након излагања. Област око језера затворена је за јавност.

Слика

Језеро Карачај у Русији

5. Подводни парк у Аустрији

У близини града Трагос у Аустрији налази се један од најнеобичнијих природних феномена на свијету: Зелено језеро.

Фасцинантност ове дестинације огледа се у чињеници да је она током зиме сасвим обичан парк, а љети, када достиже максималну дубину од 12 метара, постаје прави мали подводни рај и атракција за рониоце из цијелог свијета. Иако се можда чини немогуће, ова трансформација се уистину догађа.

Наиме, када се снијег са околних планина отопи, ово језеро нарасте толико да потопи околни парк који у љетњим мјесецима поново постаје мјесто за шетњу, сједење и рекреацију. Сезона траје од половине маја до половине јуна, а према многима, тада је то мјесто једно од најљепших у Аустрији.

Слика

Подводни парк у Аустрији

6. Дуд-трешња у Италији

У Италији, између насеља Грана и Казорцо, налази се дрво трешње које је израсло на крошњи дуда. Међу мјештанима је познато као дупло дрво, а никоме није сасвим јасно како је до тога дошло и како оно опстаје дуги низ година. Иначе, епифитне биљке нису ријеткост, али је са овом, понајвише због величине, то свакако случај.

Слика

Феномен - дуд израстао на трешњи

7. Вјечне муње Венецуеле

На западу Венецуеле, на мјесту гдје се ријека Кататумбо улива у језеро Маракаибо, сваке ноћи сјевају муње. Нико, међутим, није утврдио зашто се то стално дешава, па је цијела ствар и даље мистерија. Тај феномен је 2015. године ушао у Гинисову књигу рекорда због највећег броја муња по километру квадратном.

Слика

Необјашњива појава - муње изнад језера

8. Плаво језеро у Јапану

Хокаидо, друго по величини острво јапанског архипелага, крије јединствено језеро, које мијења боју у зависности од угла гледања. Како је вјештачки створено, вјерује се да је то посљедица присуства алуминијум-хидроксида.

Видео: TOMOKI Nature Sounds & Landscapes

9. Камење које звони, Пенсилванија

У Пенсилванији постоји више подручја на којима камење, када се удара по њему, производи звук сличан звоњави. За то постоје различита објашњења, а једно од њих је везано за унутрашње елестично напрезање, као и селективно трошење камена.

Видео: Spartan Records

10. Кава Иџен, вулкан који избацује плаву јаву

Вулкан Кава Иџен у Индонезији избацује плаву лаву. Научници су открили да су за то криви хемијски процеси, тј. сагоријевање сумпорних гасова у срцу вулкана на температури од 600 степени.

Видео: truly

 

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 4m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 37m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 11m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 17m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 39m
    0