TOP 10 najneobičnijih mjesta na planeti Zemlji

07.02.2021. 17:52
0
IZVOR: kafenisanje.rs

Spektakularna svjetska čuda poput Velikog kanjona i Viktorijinih vodopada odavno se nalaze u turističkim brošurama. Ipak, postoji još mnogo mjesta za koja vlada podjednako veliko interesovanje.

1. Šanaj-timpiška, misteriozna rijeka koja ključa

Duboko u srcu Amazona, u Peruu, krije se rijeka duga 6,5 kilometara, sasvim drugačija od svih ostalih na planeti Zemlji. Naime, voda u njoj je toliko vruća da doslovce ključa i ukoliko neka životinja kroči u nju, biva bukvalno skuvana.

Logično objašnjenje za to bilo bi da se u blizini nalazi neki izvor toplote, na primjer vulkan, ali je Šanaj-timpiška od najbližeg udaljena čak 700 kilometara. Stoga tačan razlog zbog kog je temperatura u njoj između 50 i 90 stepeni Celzijusa još nije poznat naučnicima.

Video: Peter Koutsogeorgas

2. Movile, neobična pećina na jugoistoku Rumunije

Movile je pećina u jugoistočnom dijelu Rumunije koja je bila neotkrivena čak 5,5 miliona godina. Za njeno postojanje saznalo se 1986. godine, kada su radnici tražili novu lokaciju za nuklearnu elektranu, a u nju je moguće ući samo sa posebnom dozvolom.  Vazduh u utrobi ove pećine sadrži upola manje kiseonika nego što je uobičajeno, a bogat je ugljen-dioksidom i sumporvodonikom. Međutim, uprkos tome, u njoj ima živih bića, a kako je to moguće, tek treba da se otkrije.

Video: Matrix Disclosure

3. Bunar u Engleskoj koji sve pretvara u kamen

Petrifikujući bunar lociran je na obali rijeke Nid u blizini mjesta Nerzborau Sjevernom Jorkširu u Engleskoj, a specifičan je po tome što sve predmete pretvara u kamen, što se može zaključiti i iz samog naziva.

Najstariji zapisi o bunaru su iz 1538. godine kada se vjerovalo da je voda iz bunara ljekovita. Lokalna legenda kaže da je u pećini u kojoj se nalazi bunar rođena Ursula Sauteil, poznatija kao majka Šipton, ćerka lokalne prostitutke. Žena je bila opisana kao izuzetno ružna, pa se vjerovalo da joj je otac đavo. Kasnije se proširila priča da je djevojka imala natprirodne moći, kao i da je mogla da proriče budućnost. Navodno je predvidjela pad španske armade 1588. godine, veliki požar u Londonu 1666. godine, kao i izum telefona. U 17. vijeku bunar je postao turistička atrakcija.

Slika

Bunar

4. Jezero Karačaj, najradioaktivnije mjesto na Zemlji

Jezero Karačaj, koje se nalazi na zapadu Rusije, koristio je Sovjetski Savez za odlaganje radioaktivnog otpada iz fabrike Majak, smještene u blizini Ozjorska. Nivo radijacije, koji je početkom devedesetih bio 600 rendgena po satu, i više je nego dovoljan da usmrti čovjeka svega sat vremena nakon izlaganja. Oblast oko jezera zatvorena je za javnost.

Slika

Jezero Karačaj u Rusiji

5. Podvodni park u Austriji

U blizini grada Tragos u Austriji nalazi se jedan od najneobičnijih prirodnih fenomena na svijetu: Zeleno jezero.

Fascinantnost ove destinacije ogleda se u činjenici da je ona tokom zime sasvim običan park, a ljeti, kada dostiže maksimalnu dubinu od 12 metara, postaje pravi mali podvodni raj i atrakcija za ronioce iz cijelog svijeta. Iako se možda čini nemoguće, ova transformacija se uistinu događa.

Naime, kada se snijeg sa okolnih planina otopi, ovo jezero naraste toliko da potopi okolni park koji u ljetnjim mjesecima ponovo postaje mjesto za šetnju, sjedenje i rekreaciju. Sezona traje od polovine maja do polovine juna, a prema mnogima, tada je to mjesto jedno od najljepših u Austriji.

Slika

Podvodni park u Austriji

6. Dud-trešnja u Italiji

U Italiji, između naselja Grana i Kazorco, nalazi se drvo trešnje koje je izraslo na krošnji duda. Među mještanima je poznato kao duplo drvo, a nikome nije sasvim jasno kako je do toga došlo i kako ono opstaje dugi niz godina. Inače, epifitne biljke nisu rijetkost, ali je sa ovom, ponajviše zbog veličine, to svakako slučaj.

Slika

Fenomen - dud izrastao na trešnji

7. Vječne munje Venecuele

Na zapadu Venecuele, na mjestu gdje se rijeka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo, svake noći sjevaju munje. Niko, međutim, nije utvrdio zašto se to stalno dešava, pa je cijela stvar i dalje misterija. Taj fenomen je 2015. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda zbog najvećeg broja munja po kilometru kvadratnom.

Slika

Neobjašnjiva pojava - munje iznad jezera

8. Plavo jezero u Japanu

Hokaido, drugo po veličini ostrvo japanskog arhipelaga, krije jedinstveno jezero, koje mijenja boju u zavisnosti od ugla gledanja. Kako je vještački stvoreno, vjeruje se da je to posljedica prisustva aluminijum-hidroksida.

Video: TOMOKI Nature Sounds & Landscapes

9. Kamenje koje zvoni, Pensilvanija

U Pensilvaniji postoji više područja na kojima kamenje, kada se udara po njemu, proizvodi zvuk sličan zvonjavi. Za to postoje različita objašnjenja, a jedno od njih je vezano za unutrašnje elestično naprezanje, kao i selektivno trošenje kamena.

Video: Spartan Records

10. Kava Idžen, vulkan koji izbacuje plavu javu

Vulkan Kava Idžen u Indoneziji izbacuje plavu lavu. Naučnici su otkrili da su za to krivi hemijski procesi, tj. sagorijevanje sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

Video: truly

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kiša meteora najjača u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan Kiša meteora najjača u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan
Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO) Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO)
Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 13m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 15m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 8m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 16m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 13m
    0