Турковићева пробила буџет за уговоре о дјелу

13.08.2021. 17:30
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одобрени буџет за уговоре о дјелу у Министарству спољних послова БиХ у прошлој години прекорачен је за 10.442 КМ, утврдила је Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Запошљавање особа по уговору о дјелу позната је појава у власти на свим нивоима, али се чини да је то нарочито било масовно у министарству које води контроверзна министарка Бисера Турковић (СДА).

Са 31. децембром 2020. укупно реализовани нето издаци по основу уговора о дјелу износе 130.442 КМ за ангажман 19 особа, од чега седам у континуитету током цијеле године, што се ни у ком случају не би смјело дешавати.

– Буџетом за ове намјене је одобрено 80.000 КМ, а преструктурисањем наведени издаци су повећани за 40.000 КМ, тако да су укупно расположива средства за уговоре о дјелу износила 120.000 КМ. Према томе, одобрени буџет за уговоре о дјелу прекорачен је за 10.442 КМ – пише у ревизорском извјештају за Министарство спољних послова БиХ.

Појединачни издаци по ангажованој особи на мјесечном нивоу су износили 800 КМ, изузев једног запосленог коме су исплаћивани већи износи.

– Послови за које су ангажовани извршиоци путем уговора о дјелу по опису су врло слични опису систематизованих радних мјеста, а односе се на слагање и евидентирање приспјеле поште из ДКП, завођење и архивирање повјерљиве поште, послове књиговодственог евидентирања финансијске документације пристигле из ДКП, послове уноса поште у систем OWIS. На основу датих описа послова не може се са сигурношћу потврдити оправданост ангажовања извршилаца у наведеном броју и континуитету. За одређене уговоре о дјелу нису предочени извјештаји о обављеном послу. У 2020. је настављен ангажман одређених лица из 2019. године, а има и лица која су ангажована уназад неколико година – откривају ревизори.

Иначе, од контролисане 74 институције БиХ, Канцеларија за ревизију је за њих осам дала мишљења с резервом уз скретање пажње, а једна од тих институција је управо ово министарство.

Основа за мишљење с резервом су утврђени недостаци при попису средстава и обавеза у сједишту Министарства у Сарајеву, као и у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у свијету.

Путни трошкови на крају прошле године били су 591.027 КМ. Иако је цифра, због короне, мања за 57 одсто у односу на годину раније, ревизори су опет утврдили исте неправилности.

– У периоду обављања ревизије није нам представљена реализација службених путовања сходно Плану службених путовања; није могуће утврдити да ли су одређена службена путовања планирана у првобитном плану; у одређеним понудама за авио-карте није могуће тачно утврдити да ли су понуђене опције од три различите авиокомпаније, како је дефинисано оквирним споразумом; евидентирани су трошкови путовања возача из Сектора за опште послове и документацију који су уобичајени приликом пратње штићеног лица, иако је, истовремено, осигурана и пратња из Дирекције за координацију полицијских тијела; уочено је да је неколико путних налога издато ретроактивно; извјештаји са службеног пута су доста уопштени; правдање одређених путних налога се не врши у року од седам дана; на основу позива и извјештаја са службеног пута није могуће увијек утврдити да ли је на службеном пута била осигурана исхрана. Поново је уочено да се за службена путовања, која су претходно планирана или за које је позив дошао знатно раније, авионске карте резервишу непосредно прије самог путовања, од три до седам дана прије почетка путовања – пише, између осталог, у извјештају.

Коментари 0
Повезане вијести
Гдје је извјештај Главног центра за бројање? Гдје је извјештај Главног центра за бројање?
Извјештај против десет лица због трговине дрогом Извјештај против десет лица због трговине дрогом
У фебруару забиљежена 43 кривична дјела У фебруару забиљежена 43 кривична дјела
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 29m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 13m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 58m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 57m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 3m
    0