У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"

02.01.2024. 11:48
5
ИЗВОР: srna.rs

Републичка тржишна инспекција спровела је у 2023. години 250 контрола пружања услуга смјештаја по принципу "стан на дан", од чега је у 43 случаја утврђено да лица нису уредно регистровала дјелатност, због чега им је изречена забрана даљег рада, као и новчана казна, речено је Срни у Инспекторату Републике Српске.

- Када је ријеч о пружању услуга смјештаја по принципу `стан на дан`, простора за даљи напредак у овој области има много, али не можемо занемарити чињеницу да су у протеклим годинама остварени значајни помаци у сузбијању нерегистроване дјелатности - истичу у Инспекторату.

Према објављеним подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/, у Републици Српској је регистровано око 2.400 објеката који пружају ову врсту услуге, што је значајан резултат када се узме у обзир да је развој туризма у 2020, 2021. и до половине 2022. године због пандемије вируса корона био доста успорен.

У Инспекторату наводе и да је уочено да се након појачаних инспекцијских контрола на терену повећава и број захтјева за регистрацију лица која желе пружати ову услугу, што у суштини и јесте циљ инспекције, односно да се субјекти легализују и дјелатност обављају у складу са законом.

- С обзиром да су успостављене законске претпоставке за пружање оваквих врста услуга, приоритетни циљ инспекције није кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, односно увођење њиховог пословања у законске оквире - појашњавају у Инспекторату.

Инспакторат позива физичка лица која пружају ову врсту услуга или планирају да почну са обављањем ове дјелатности да не чекају долазак инспектора, већ да самостално покрену процедуру легализације.

- Инспекција ће предузимати све расположиве мјере како би сузбили нерегистровано обављање дјелатности, које представља нелојалну конкуренцију субјектима који легално раде и измирују обавезе према радницима и држави - наглашавају у Инспекторату.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је крајем 2023. године Закон о измјенама и допунама Закона о угоститељству, а једна од измјена односи се и на прецизније дефинисање пружаоца услуга изнајмљивања смјештаја популарно названог "стан на дан", његова права и обавезе, као и увођење централног информационог система.

Инспекцијски органи, истичу у Инспекторату, подржавају све законске измјене чији циљ је унапређење стања у области коју дефинишу, а посебно ради сузбијања сиве економије.

- Квалитетна законска рјешења олакшаће рад како пословним субјектима који одговорно раде свој посао, тако и инспекцијским органима чији задатак је контрола поштовања прописа - наводе у Инспекторату Српске.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Narod 02.01.2024. 23:07
    Udarajte na ljude koji su imovinu prodali i kupili stančić da prežive sramotno šta radite
  • Generic placeholder image
    Raja 02.01.2024. 22:33
    Inspekcija ganja sitnu raju nezaštićenu neka vide šta se radi po pojedinim prodavnica ma roba bez porekla taksista nadrogiran ko koga štiti
  • Generic placeholder image
    ??? 02.01.2024. 17:46
    Pola Lukavice izdaje stan i vecina ih nije prijavljena, ali ne mare to ovi nasi inspektori, nemaju vremena, imaju pametnija posla... Lakse covjeku prodavnoci zatvoriti nego gankati ove sto izdaju stanove...
  • Generic placeholder image
    Brzi 02.01.2024. 16:15
    Ja mislim da u Istočnom Sarajevu više od 90 posto nije prijavljeno.
  • Generic placeholder image
    Pravda 02.01.2024. 14:10
    Od tih svih ljudi nijedan tajkun. Udru inspekcijo na bandu ako smijete.
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 42m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 26m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 31m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 35m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 2m
    0