У храмова у Тузли, Зеници, Маглају и Горажду обиљежено Бадње вече

06.01.2024. 21:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Налагањем бадњака у портама православних храмова у Тузли, Зеници, Маглају и Горажду вечерас је обиљежено Бадње вече.

У Тузли је бадњак наложен у порти Саборног храма Успења пресвете Богородице, а у Зеници у Храму пресвете Богородице, гдје је претходно служено вечерње.

Вечерњој служби у Храму пресвете Богородице у Зеници присуствовао је велики број вјерника, а након налагања бадњака приређен је ватромет.

Православни вјерници из Горажда и Новог Горажда прославили су Бадње вече код цркве Светог Ђорђа у Доњој Сопотници и капели у Горажду.

Након литургије коју је служио гораждански парох Марко Марковић, традиционално су наложени бадњаци.

- Сваке године се традиционално окупљамо овдје код светог храма и у капели у Горажду гдје свечано прослављамо божићне празнике, поштујемо обичаје које су поштовали наши преци већ вјековима - рекао је парох гораждански.

Он је истакао да и овог Божића жели првенствено мир и радост међу свим људима у свијету, као најдрагоцјеније вриједности.

- Ми се поздрављамо `Мир Божији, Христос се роди!`, па нека слога и мир завладају међу људима, да побиједи разум и лијепа ријеч. Нека то буде порука за овај Божић и све наредне године, да градимо мостове, а не да рушимо и уништавамо једни друге - поручио је парох Марковић.

У порти Цркве Светог пророка Илије у Маглају освештан је и наложен бадњак. Бадњак је освештао парох маглајски Владимир Кукић, који је окупљенима Србима повратницима и некадашњим расељеним мјештанима овог краја честитао Бадње вече, као припрему за велики дан - Христово рођење.

Он је поручио да се најрадоснији празник Божић треба дочекати и прославити са радошћу у срцу.

Кукић је најавио да ће у поноћ у Храму бити служена света литургија, након чега ће се ломити чесница у којој је скривен златник.

Прије налагања бадњака, за дјецу је приређено традиционално пијукање и уручени пакетићи. Након паљења бадњака, приређен је ватромет и дружење уз кувано вино.

Службе поводом Бадњег дана служене су данас у храмовима у маглајским српским насељима Долац и Бочиња, а од 21.00 час и у Ријечици.

Маглајску парохију чини Маглај са насељима Мисурићи, Омердино Поље и Бијела Плоча, са селима Рјечица, Парница, Јабланица, Пољице, Чусто Брдо, Ошве, Радојчићи и Крсно Поље.

Љетописи као и сва остала документа ове парохије уништена су у ратовима током двадесетог вијека.

Коментари 0
Повезане вијести
Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994. Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994.
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 54m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 25m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 8m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 0m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 15m
    0