U hramova u Tuzli, Zenici, Maglaju i Goraždu obilježeno Badnje veče

06.01.2024. 21:15
0
IZVOR: srna.rs

Nalaganjem badnjaka u portama pravoslavnih hramova u Tuzli, Zenici, Maglaju i Goraždu večeras je obilježeno Badnje veče.

U Tuzli je badnjak naložen u porti Sabornog hrama Uspenja presvete Bogorodice, a u Zenici u Hramu presvete Bogorodice, gdje je prethodno služeno večernje.

Večernjoj službi u Hramu presvete Bogorodice u Zenici prisustvovao je veliki broj vjernika, a nakon nalaganja badnjaka priređen je vatromet.

Pravoslavni vjernici iz Goražda i Novog Goražda proslavili su Badnje veče kod crkve Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici i kapeli u Goraždu.

Nakon liturgije koju je služio goraždanski paroh Marko Marković, tradicionalno su naloženi badnjaci.

- Svake godine se tradicionalno okupljamo ovdje kod svetog hrama i u kapeli u Goraždu gdje svečano proslavljamo božićne praznike, poštujemo običaje koje su poštovali naši preci već vjekovima - rekao je paroh goraždanski.

On je istakao da i ovog Božića želi prvenstveno mir i radost među svim ljudima u svijetu, kao najdragocjenije vrijednosti.

- Mi se pozdravljamo `Mir Božiji, Hristos se rodi!`, pa neka sloga i mir zavladaju među ljudima, da pobijedi razum i lijepa riječ. Neka to bude poruka za ovaj Božić i sve naredne godine, da gradimo mostove, a ne da rušimo i uništavamo jedni druge - poručio je paroh Marković.

U porti Crkve Svetog proroka Ilije u Maglaju osveštan je i naložen badnjak. Badnjak je osveštao paroh maglajski Vladimir Kukić, koji je okupljenima Srbima povratnicima i nekadašnjim raseljenim mještanima ovog kraja čestitao Badnje veče, kao pripremu za veliki dan - Hristovo rođenje.

On je poručio da se najradosniji praznik Božić treba dočekati i proslaviti sa radošću u srcu.

Kukić je najavio da će u ponoć u Hramu biti služena sveta liturgija, nakon čega će se lomiti česnica u kojoj je skriven zlatnik.

Prije nalaganja badnjaka, za djecu je priređeno tradicionalno pijukanje i uručeni paketići. Nakon paljenja badnjaka, priređen je vatromet i druženje uz kuvano vino.

Službe povodom Badnjeg dana služene su danas u hramovima u maglajskim srpskim naseljima Dolac i Bočinja, a od 21.00 čas i u Riječici.

Maglajsku parohiju čini Maglaj sa naseljima Misurići, Omerdino Polje i Bijela Ploča, sa selima Rječica, Parnica, Jablanica, Poljice, Čusto Brdo, Ošve, Radojčići i Krsno Polje.

Ljetopisi kao i sva ostala dokumenta ove parohije uništena su u ratovima tokom dvadesetog vijeka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994. Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994.
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Sudar dva kamiona i automobila, intervenisali i vatrogasci Sudar dva kamiona i automobila, intervenisali i vatrogasci
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 53m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 49m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 34m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 33m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 45m
    0