У првих девет мјесеци ове године држављанства БиХ одрекло се 2.198 грађана

01.10.2020. 11:19
0
ИЗВОР: fokus.ba

Како је за Фокус потврђено у Министарству цивилних послова БиХ, највише бх. грађана, и то њих 885, одлучило је одрећи се босанскохерцеговачког, а узети пасош Њемачке. Затим слиједе они који су узели држављанство Аустрије, потом Хрватске, Словеније, Србије, Низомемске, Лихтенштајна, Црне Горе, Швицарске, САД-а и Шведске.

Упркос пандемији корона вируса због које су мјесецима била заустављена, а и даље су ограничена путовања широм свијета, тренд одрицања грађана од бх. држављанства није заустављен. Иако је у односу на претходне године број оних који су се одрекли БиХ пасоша у корист неке друге земље у првих девет мјесеци нешто мањи, ипак се мјери хиљадама. Потврдила је то за Фокус Зорица Руљ, гласноговорница Министарства цивилних послова БиХ.

– У периоду 1. 1. 2020. године до 29. 9. 2020. године. од држављанства БиХ се одрекло укупно 2.198 особа. С обзиром да се у 2019. години држављанства БиХ одрекло 4.135 особа, строго статистички би се могло рећи да се ради о извјесном смањењу – рекла је Руљ за Фокус.

Највећи вал

Према подацима које смо, уз актуелне, раније добили од Министарства цивилних послова, значи да је од рата до данас број оних који су се одрекли бх. држављанства премашио 90.000!

Како је Фокусу потврђено у Министарству цивилних послова БиХ, у овој години највише бх. грађана и то њих 885, одлучило је одрећи се босанскохерцеговачког, а узети пасош Њемачке.

На другом мјесту по бројности су БиХ грађани који су узели држављанство Аустрије и њих је 631, док се 104 грађана одрекло држављанства БиХ, а узело оно сусједне Хрватске.

Према подацима Министарства цивилних послова БиХ, од 1. јануара до 29. септембра ове године 52 грађанина исписала су се из књиге бх. држављана и уписала у књигу држављана Словеније, а њих 24 одрекло се бх. пасоша у корист Србије.

У истом период девет Босанаца и Херецговаца замијенили су БиХ пасош за онај Низомемске, осам њих за пасош Лихтенштајна, седам Црне Горе и четири Швицарске.

Закључно с јучерашњим даном још по један грађанин БиХ узео је држављанство Сједињених Америчких Држава и Шведске.

Иначе, највећи вал одрицања од бх. држављанства забиљежен је 2002. и 2003. године. У то вријеме навршила се била десетогодишњица највећег егзодуса бх. држављана који су у вријеме агресије протјерани и спашавајући голи живот напустили су БиХ. Многи од њих су испуњавајући законске увјете европских земаља одлучили узети пасош земље у коју су избјегли.

Према неким процјенама, нажалост, прави бум одрицања од бх. држављанства очекује се у наредним годинама, када грађани који масовно одлазе посљедњих двије – три године стекну право да узму држављанство у некој од европских земаља.

С обзиром да их због могућности запослења највише одлази у Њемачку, очекивати је да ће их највише узети њемачки пасош. Наравно, уколико у међувремену власти у БиХ не учине веће напоре од досадашњих како би барем са земљама гдје је највише наших грађана постигли спорзаум о двојном држављанству.

Милиони марака

За сада Споразум о двојном држављанству БиХ има са Шведском, Србијом и Хрватском, а Данаска је прије неколико година донијела закон који омогућава њиховим грађанима, међу којима има и значајан број бх. држављана, да уз дански, задрже и пасош матичне земље.

Поражавајуће је да власти у БиХ у државном буџету новац од такси за одрицање од држављанства рачунају као приход. Тако се по том основу, од такси које се наплаћују за одрицање од држављанства, у буџет БиХ само у задње двије године слило око пет милиона марака.

Наиме, таксу у износу од 800 КМ плаћају сви који се нашег држављанства одричу у корист свих земаља свијета, изузев ако узимају држављанство неке од земаља бивше СФРЈ.

У том случају плаћају 200 КМ. Но, одрицање од бх. држављанства може бити и скупље ако се захтјев подноси путем дипломатско-конзуларне мреже БиХ, јер се тада плаћа и конзуларна такса, па кошта око 1.000 КМ.

Ако се зна да је до 2006. године такса за одрицање од БиХ држављанства износила око 1.700 КМ, није тешко израчунати да је БиХ од својих грађана који су се исписали из књиге држављана од краја рата до данас укупно наплатила десетине милиона марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешка несрећа код Мостара: Погинуо мушкарац, двије особе повријеђене Тешка несрећа код Мостара: Погинуо мушкарац, двије особе повријеђене
Ухапшен средњошколац у Сарајеву због лажних дојава о бомбама Ухапшен средњошколац у Сарајеву због лажних дојава о бомбама
У уторак о поврату ПДВ-а за куповину прве стамбене јединице У уторак о поврату ПДВ-а за куповину прве стамбене јединице
Најчитаније
  • Конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у ЈУ Средњошколском центру „Пале"
    10h 5m
    0
  • Албанац који је задужио Србе
    13h 10m
    6
  • Конкурс за пријем радника на упражњена радна мјеста у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа"
    9h 45m
    0
  • Отац убио сина па себе
    7h 18m
    0
  • Сваки је корак мука: „У школи ме задиркују, кажу купи ногу на киоску!” (ВИДЕО/ФОТО)
    9h 13m
    0