У сарајевској болници успјешно порођена трудница позитивна на ковид-19

05.08.2020. 11:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На Одјељењу за гинекологију и акушерство Опште болнице "Прим. др Абдулах Накаш" у Сарајеву успјешно је обављен и четврти пород труднице позитивне на САРС КОВ-2 ПЦР тест.

С обзиром да је постојала акушерска индикација за царски рез , пород је урађен у спиналној анестезији и протекао је уредно, а мајка и беба су доброг општег стања, наведено је у саопштењу болнице.

Породилиште Опште болнице ради редовно и прима све пацијенте, а у Установи се строго поштују сви прописани протоколи везано за заштиту од ковида-19.

Ковид позитивне пацијенти се примају у изолацијску собу у којој се медицински збрињавају током боравка у болници, уз кориштење препоручене личне заштитне опреме и пацијента и особља.

Глобални подаци указују да велики број трудница пролази са благом клиничком сликом и да су преносиоци вируса. Ако дође до инфекције ковида-19, симптоми су обично благи, до средње тешки, те долази до потпуног опоравка.

Из болнице су саопштили да до сада нема података који указују на повећану инциденцу побачаја или смрти фетуса, као посљедица инфекције ковидом-19. Забиљежени су ријетки случајеви пријевремених порода код инфицираних мајки.

На начин порода не би требало да утиче присуство ковида-19, осим ако респираторно стање мајке не захтијева хитни пород.

За спонтани вагинални пород није контраиндицирана епидурална аналгезија, за оперативно завршавање порода предност се даје регионалној, спиналној анестезији, због тога што интубација значајно повећава ризик од преношења вируса корона на особље.

Такође, до сада није доказан случај вертикалног преноса инфекције са мајке на дијете. Главни ризик за новорођенчад је дојење, када је у питању блиски контакт с мајком, и која вјероватно шири заразне капљице ваздухом.

Препоручују се појачане хигијенске мјере, прање руку, избјегавања кашљања или кихања у близини дјетета, уз обавезну маску која чврсто прекрива нос и уста, по могућности и визир, навели су из болнице.

Уз те мјере опреза нема потребе за страхом, те се одмах по породу омогућује и остварује први психофизички контакт дјетета са мајком, који је доказано најдрагоцјенији за његов будући развој и почиње се са дојењем.

Коментари 0
Повезане вијести
Трудница теже повријеђена након напада пса луталице Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
Труднице из Гацка могу рефундирати трошкове за пренатални тест Труднице из Гацка могу рефундирати трошкове за пренатални тест
Фонд ће коначно рефундирати пренатални тест трудницама у Српској? Фонд ће коначно рефундирати пренатални тест трудницама у Српској?
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 20m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 52m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 36m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 14m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 2m
    0