У Српској сутра почиње вакцинација против грипа

25.10.2022. 12:40
0
ИЗВОР: srna.rs

У Институту за јавно здравство Републике Српске сутра почиње вакцинација против грипа, речено је на конференцији за новинаре представника Института.

Помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Српске Јела Аћимовић рекла је новинарима у Бањалуцима да ће вакцинација бити обављана сваким радним даном и суботом од 8.00 до 14.00 часова.

Она је навела да ће домови здравља од сутра почети да преузимају вакцине, те је позвала оне који имају право на бесплатну вакцинацију да почну јављати овим здравственим установама.

Аћимовићева је навела да је набављено 20.000 доза вакцине против грипа за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцинацију, а ријеч је четворовалентној вакцини произвођача "санофи".

Она је додала да је Институт обезбиједио и 3.500 доза за оне који немају право на бесплатну вакцинацију, а цијена једне дозе је 28 КМ.

- Допремљено је 10.000 доза, а остатак очекујемо наредне седмице - рекла је Аћимовићева.

Она је навела да су у поодмаклој фази припреме за почетак вакцинације против хуманог папилома вируса /ХПВ/.

Према њеним ријечима, Институт је аплицирао и за обезбјеђивање ажурираних вакцина против вируса корона које производе "Модерна" и "Фајзер", а које су прилагођене другим сојевима короне као што је омикрон.

Она очекује да ће ове вакцине ускоро бити доступне и у Републици Српској.

Начелник Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Нина Родић Вукмир истакла је да је вакцинација накважнија мјера превенције заразних болести, па тако и грипа.

Она је нагласила да у хладним змским мјесецима треба избјегавати присуство великим скуповима, посебно хронични болесници и старије особе.

- Веома је важно провјетравање просторија, редовно прање руку топлом водом и сапуном, те да уколико смо болесни не идемо у посејеу родбини и пријатељима - рекла је Вукмирова.

Она каже да се крајем децембра и почетком јануара очекује пораст броја обољелих од грипа, када инфлуенца почиње да циркулише на овом простору.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 47m
    2
  • Данас Марковдан
    8h 5m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 23m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 47m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 39m
    0