Ухваћени радиоталаси из галаксије далеке милијарде свјетлосних година

14.07.2022. 18:55
0
ИЗВОР: Танјуг

Астрономи са Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) ухватили су ритмични и понављајући радиосигнал из галаксије удаљене милијардама свјетлосних година од Земље, објавили су медији у САД.

Научници још нису успјели да одреде тачну локацију ових радиоталаса, који се ритмички понављају слично откуцајима срца, али са много дужом аплитудом од раније ухваћених сигнала.

Астрономи сумњају да би извор ових таласа могле да буду неутронске звијезде, које су настале од језгара џиновских звијезда које су претходно колабирале.

Сигнали се јављају стално и трају до три секунде, кажу истраживачи, док већина оваквих радиоталаса траје само неколико милисекунди.

- Наш тим је открио такозване рафале радиоталаса који се понављају сваке 0,2 секунде у јасном периодичном обрасцу, слично куцању срца, а трају скоро три секунде - наводи се у саопштењу МИТ-а.

Даниеле Микили, истраживач у Кавли институту за астрофизику и свемирска истраживања МИТ-а наглашава да су таласи имали и веома прецизне периодичне пикове.

- Не само да су таласи веома дуги, пошто трају око три секунде, већ је било периодичних пикова који су били изузетно прецизни, емитујући сваки дјелић секунде - бум, бум, бум - слично откуцајима срца. Ово је први пут да је сам сигнал периодичан - рекао је Микили.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО) Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО)
Кина лансирала нову летјелицу у свемир Кина лансирала нову летјелицу у свемир
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 38m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 53m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 11m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 3m
    0