Упозорење са Пала: Федерација би од 1. октобра могла остати без плина

25.09.2019. 15:15
0
ИЗВОР: klix.ba

Предузеће "Гас промет" са Пала, које је власник и оператер транспортног система природног гаса у Републици Српској, упозорило је да је због истека постојећег уговора о снабдијевању веома изгледно да ће потрошачи у Федерацији БиХ од 1. октобра остати без природног гаса.

Из "Гас промета" напомињу да, иако постоје слободни капацитети, ниједан потенцијални трговац за потребе потрошача природног гаса у ФБиХ није тражио приступ транспортном систему, нити је закључио уговор о транспорту.

- Према информацијама којима располажемо од оператера транспортног система у Србији као нашег сусједног оператера, нико још није закупио транспортни капацитет ни у систему Србије за потребе ФБиХ - истакнуто је у допису Срни који је потписао директор "Гас промета" Миломир Драганић.

Наведено је да су о овој ситуацији обавијештена и надлежна министарства, али да још нема конкретне активности за рјешавање овог питања, како би се избјегле непријатне посљедице недостатка природног гаса.

У допису је истакнуто да је "Гас промет" 13. јуна, у складу са одредбама Трећег енергетског пакета ЕУ, објавио слободне транспортне капацитете за период од 1. октобра 2019. године до 30. септембра 2020. године.

"Гас промет" је до сада примио захтјев од "Гас Рес-а" за закуп капацитета за своје потрошаче у Зворнику "Алумина", "Прво гасно друштво" и "Зворник стан", о чему су стране потписале уговор о транспорту.

РС је и почетком ове године отворено запријетила БХ-Гасу како ће почетком фебруара у потпуности обуставити снабдијевање Федерације БиХ гасом.

Овакав потез услиједио је након што је РС донијела Закон о гасу Републике Српске инсистирајући да компанијама у ентитету Федерација БиХ наплати тарифу за транспорт. БХ-Гас скоро три године не прихвата цијену транспорта природног гаса који се транспортује гасоводом Каракај (Зворник)-Старић (Кладањ) чији је власник Сарајево-гас а.д. Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Остаје поуздано снабдијевање гасом Српске и БиХ Остаје поуздано снабдијевање гасом Српске и БиХ
„Гаспром” обуставио испоруку гаса преко Пољске „Гаспром” обуставио испоруку гаса преко Пољске
Пале: Санација гасовода треба да буде завршена до вечерас Пале: Санација гасовода треба да буде завршена до вечерас
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    21h 27m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    21h 1m
    0
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    13h 29m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    20h 7m
    4
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    22h 28m
    0