Упозорење Синдиката управе РС: Око 10.000 радника остаје без свих права осим плате

01.07.2020. 12:47
0
ИЗВОР: Srpska.info

Око 10.000 запослених у органима управе и јавним службама у Српској од 18. августа остаје без колективних уговора којима су дефинисана њихова права као радника, упозорава Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Како тврди, Влада РС је пропустила прилику да до 18. јуна потпише продужење два посебна колективна уговора за запослене у овим областима, а они престају да важе у августу.

– Влада није испоштовала процедуру и рокове прописане Законом о раду у вези с потписивањем споразума о важењу рока примјене колективних уговора. По закону, тај споразум мора да буде закључен 60 дана прије истека рока важења, а тај рок је сада истекао – каже Марић.

Тиме запосленима у органима управе и јавним службама, каже, сада пријети да остану без права предвиђених колективним уговором, као што су годишњи одмор, накнаде и слично, односно без свега осим плате.

Слика

– По колективном уговору, рецимо, деминери имају право на отежане услове рада и слично. Очекујемо од надлежних министара да кажу шта радници сада могу да очекују, а посебно јер смо на ранијем састанку с представницима Владе добили увјеравања да ће споразуми о продужењу бити потписани. На овај начин је обманут и синдикат, а имамо и двоструке аршине, јер се потписивање таквог споразума припрема за запослене у здравству – изричит је Марић.

Додаје да су са ова два посебна колективна уговора дефинисана права запослених у Инспекторату, Геодетској управи, фондовима ПИО, здравственог осигурања, дјечије заштите, Заводу за запошљавање, Цивилној заштити, министарствима, агенцијама…

Марић сматра и да сада нема начина да се продужи важење актуелних уговора, већ да се могу само отворити преговори о новим колективним уговорима. А синдикат, подсјећа, од раније има спреман захтјев – да се из плате издвоје топли оброк и регрес.

Коментари 0
Повезане вијести
Синдикати у Српској поставили ултиматум Влади Републике Српске Синдикати у Српској поставили ултиматум Влади Републике Српске
Запослени у институцијама БиХ протестују због плате Запослени у институцијама БиХ протестују због плате
Раднике тјерају да им обезбиједе сигуран глас Раднике тјерају да им обезбиједе сигуран глас
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 23m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 39m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 55m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 17m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 5m
    0