Уставни суд БиХ обрисао одредбу, сједнице и одлуке могу доносити без Срба

19.06.2023. 17:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Уставни суд БиХ саопштио је данас да је избрисао одредбу у Правилу овог суда о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Одлуком о измјени Правила Уставног суда БиХ брисана је одредба члана 39 тих правила која гласи: “Сједница Уставног суда у пленарном сазиву којој не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске се одгађа с тим да ће се, у случају понављања исте ситуације без оправданих разлога, наредна сједница одржати”.

У саопштењу Уставног суда БиХ након ванредне сједнице наведено је да “нико други, нити један законодавни или извршни орган, нема уставну надлежност да `повуче` судију који је изабран у Уставни суд БиХ” и да је једини начин на који може престати функција судији у Уставном суду онај који прописује Устав БиХ.

Према Уставу БиХ, кворум у Уставном суду чини већина свих чланова Суда, дакле пет судија без обзира на то које их је надлежно тијело изабрало, а и одлуке се доносе већином гласова свих чланова Суда /пет судија/, наводи се у саопштењу.

– Одредбе Устава БиХ не познају могућност да Уставни суд буде у блокади, односно да не може доносити одлуке из своје надлежности –  оцијенили су из Уставног суда и додали “да се таква могућност не може прописати ни било којим другим правним актом ниже правне снаге од Устава БиХ”.

У вези с тим, из Уставног суда истакли су да Устав БиХ прописује састав и начин избора судија у Уставни суд БиХ.

Уставни суд подсјећа Представнички дом Парламента ФБиХ и Народну скупштину Републике Српске да већ десет, односно седам мјесеци, нису извршили своју уставноправну обавезу и изабрали судије који тренутно недостају у Уставном суду, чиме отежавају његов рад.

На ванредној сједници Уставног суда БиХ изражена је безрезервне подршка потпредсједнику овог суда БиХ Златку Кнежевићу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 26. априла закључак којим позива судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да поднесу оставке.

Разлог за доношење оваквог закључка је антидејтонско и антиуставно дјеловање Уставног суда БиХ, које је кулминирало одлукама о државној имовини.

Судија Уставног суда БиХ из Српске Златко Кнежевић обавијестио је потом предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића да ће поднијети захтјев за одлазак у пријевремену пензију. Тиме ће Уставни суд БиХ остати без судије из Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили? Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили?
Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца
Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  8h 57m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  21h 50m
  2
 • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
  7h 28m
  0
 • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
  5h 26m
  0
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  9h 40m
  0