Усвојена Декларација о заштити ријека у Српској

18.02.2021. 10:21
0
ИЗВОР: Радио Фоча

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о заштити ријека.

Декларацијом се захтијева од Владе Републике Српске да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана.

У саопштењу Центра за заштиту животне средине из Бањалуке наводи се да овај корак представља велики успјех еколошких активиста који су протеклих година својим тијелима бранили ријеке и указивали на штетност малих хидроелектрана.

- Иако коначним текстом декларације нисмо у потпуности задовољни, поздрављамо усвајање декларације са амандманима, јер представљају први корак ка заштити наших ријека. Сљедећи корак је на Влади Српске и мијењању законодавства у области обновљивих извора енергије - навели су из Центра за животну средину.

Из Центра подсјећају да је у БиХ планирано више од 400 МХЕ од којих је изграђено око стотину, које у већем дијелу године својим радом остављају корита ријека скоро потпуно сува.

- Током одлучивања о изградњи малих хидроелектрана, јавност није адекватно укључена, грађани су ускраћени за информације и право да се на демократски начин изјасне о тим пројектима. Изграђене МХЕ су нанијеле велику штету природи и локалним заједницама, а одговорност за то треба да сносе они који су својим потписом дали сагласности и дозволе за градњу ових по природу и друштво штетних пројеката - истичу из Центра за животну средину.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 8m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 26m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 45m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 53m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 41m
    0