Usvojena Deklaracija o zaštiti rijeka u Srpskoj

18.02.2021. 10:21
0
IZVOR: Radio Foča

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka.

Deklaracijom se zahtijeva od Vlade Republike Srpske da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana.

U saopštenju Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke navodi se da ovaj korak predstavlja veliki uspjeh ekoloških aktivista koji su proteklih godina svojim tijelima branili rijeke i ukazivali na štetnost malih hidroelektrana.

- Iako konačnim tekstom deklaracije nismo u potpunosti zadovoljni, pozdravljamo usvajanje deklaracije sa amandmanima, jer predstavljaju prvi korak ka zaštiti naših rijeka. Sljedeći korak je na Vladi Srpske i mijenjanju zakonodavstva u oblasti obnovljivih izvora energije - naveli su iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra podsjećaju da je u BiH planirano više od 400 MHE od kojih je izgrađeno oko stotinu, koje u većem dijelu godine svojim radom ostavljaju korita rijeka skoro potpuno suva.

- Tokom odlučivanja o izgradnji malih hidroelektrana, javnost nije adekvatno uključena, građani su uskraćeni za informacije i pravo da se na demokratski način izjasne o tim projektima. Izgrađene MHE su nanijele veliku štetu prirodi i lokalnim zajednicama, a odgovornost za to treba da snose oni koji su svojim potpisom dali saglasnosti i dozvole za gradnju ovih po prirodu i društvo štetnih projekata - ističu iz Centra za životnu sredinu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    21h 8m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    21h 52m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 28m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    41m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    35m
    0