Увоз меса "гуши" домаће произвођаче

22.11.2020. 19:54
0
ИЗВОР: BN TV

Произвођачи меса у Републици Српској су у све већим проблемима. Прекомјеран увоз меса из земаља Европске уније, драстично је оборио откупну цијену, и створио вишкове код домаћих произвођача. Апелују на надлежне да коначно заштите домаћу производњу. Уколико се то не деси, не искључују ни могућност протеста. 

Цијена меса  у Републици Српској је у паду због увоза јефтинијих сировина из иностранства, а домаћи фармери биљеже пад продаје и до 50 одсто, што ствара вишкове произведеног меса. Узгајивачи свиња упозоравају да животиње прерастају, а продаја стагнира па једва успијевају да одрже производњу. Узрок је, како наводе, вишак свињског меса у Европској унији, које се по ниској цијени увози у Босну и Херцеговину. 

Пад продаје и вишак сировина имају и произвођачи јунећег меса. 

У све тежој ситуацији су и живинари, који биљеже пад производње од 20 одсто. Истовремено, кажу у Удружењу живинара, присутан је значајно већи увоз од извоза. 

У ресорном министарству кажу да су још у мају уочени поремећаји на тржишту меса због чега је организован интервентни откуп сировина. Ипак, у министарству су свјесни да је то била једнократна помоћ.

Управо због тога су произвођачи највише љути на Министарство спољне трговине и економских односа БиХ од кога траже да уведе додатна финансијска оптерећења на месо које се увози у Босну и Херцеговину. Министар каже да подржава ту идеју, међутим од конкретних потеза у циљу заштите домаће производње, за сада нема ништа. 

Пољопривредници одговарају да је стање све теже и да времена за чекање нема. Уколико не буде реаговање надлежних институција, кажу да ће тракторима изаћи на путеве и на тај начин изразити своје незадовољство.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 10m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 54m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 59m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 3m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 30m
    0