Uvoz mesa "guši" domaće proizvođače

22.11.2020. 19:54
0
IZVOR: BN TV

Proizvođači mesa u Republici Srpskoj su u sve većim problemima. Prekomjeran uvoz mesa iz zemalja Evropske unije, drastično je oborio otkupnu cijenu, i stvorio viškove kod domaćih proizvođača. Apeluju na nadležne da konačno zaštite domaću proizvodnju. Ukoliko se to ne desi, ne isključuju ni mogućnost protesta. 

Cijena mesa  u Republici Srpskoj je u padu zbog uvoza jeftinijih sirovina iz inostranstva, a domaći farmeri bilježe pad prodaje i do 50 odsto, što stvara viškove proizvedenog mesa. Uzgajivači svinja upozoravaju da životinje prerastaju, a prodaja stagnira pa jedva uspijevaju da održe proizvodnju. Uzrok je, kako navode, višak svinjskog mesa u Evropskoj uniji, koje se po niskoj cijeni uvozi u Bosnu i Hercegovinu. 

Pad prodaje i višak sirovina imaju i proizvođači junećeg mesa. 

U sve težoj situaciji su i živinari, koji bilježe pad proizvodnje od 20 odsto. Istovremeno, kažu u Udruženju živinara, prisutan je značajno veći uvoz od izvoza. 

U resornom ministarstvu kažu da su još u maju uočeni poremećaji na tržištu mesa zbog čega je organizovan interventni otkup sirovina. Ipak, u ministarstvu su svjesni da je to bila jednokratna pomoć.

Upravo zbog toga su proizvođači najviše ljuti na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od koga traže da uvede dodatna finansijska opterećenja na meso koje se uvozi u Bosnu i Hercegovinu. Ministar kaže da podržava tu ideju, međutim od konkretnih poteza u cilju zaštite domaće proizvodnje, za sada nema ništa. 

Poljoprivrednici odgovaraju da je stanje sve teže i da vremena za čekanje nema. Ukoliko ne bude reagovanje nadležnih institucija, kažu da će traktorima izaći na puteve i na taj način izraziti svoje nezadovoljstvo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    17h 9m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    15h 11m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    14h 4m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    14h 9m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 12m
    1