Влада Српске пописује сефове физичких и правних лица

13.07.2021. 19:54
0
ИЗВОР: capital.ba

У Влади Републике Српске одлучили су да попишу и региструју све сефове у Српској, како сефове које у банкама и другим овлашћеним организацијама користе физичка лица, тако и оне које употребљавају фирме и друга правна лица, открива портал CAPITAL.

Министарство финансија Републике Српске креирало је измјене Закона о унутрашњем платном промету, а преднацртом измјена и допуна тог Закона дефинисано је да Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) успоставља и води Регистар сефова физичких лица и Регистар сефова правних лица, а које које банке или друге овлашћене организације стављају на употребу корисницима сефа.

Тако ће бити формиран Регистар сефова физичких лица, као електронска база података, и знаће се ко је корисник сефа и ко су друга лица која могу да приступају сефу.

Евидентираће се и датум закључења и престанка уговора о сефу, као и период на који је тај уговор закључен.

Банке и други овлаштени субјекти који нуде на кориштење сефове мораће да редовно достављају поменуте податке АПИФ-у.

Што се тиче Регистра сефова правних лица, он ће садржавати пословно име, односно назив или скраћено пословно име корисника сефа, адресу сједишта правног лица и матични број и јединствени идентификациони број пословног субјекта.

Биће наведен и датум закључења и престанка уговора о сефу, као и период на који је тај уговор закључен, али и други подаци које пропише АПИФ.

- АПИФ доноси упутство којим прописује начин вођења регистара сефова физичких и правних лица, начин достављања података, као и давања и коришћења података из ових регистара. Министар финансија даје претходну сагласност на упутство АПИФ-а- дефинисано је Преднацртом закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету.

На давање и коришћење података из Регистра сефова физичких лица, као и дужности АПИФ-а у погледу прикупљања, обраде и заштите података из Регистра сефова физичких лица требало би да се примјењују одредбе закона које уређују Регистар рачуна физичких лица.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 45m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 41m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 45m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 38m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    9h 35m
    0