Вучић: Тежак састанак, наставићемо у наредном периоду

27.02.2023. 20:52
7
ИЗВОР: nezavisne.com

Предсједник Србије Александар Вучић обратио се из Брисела, гдје је данас разговарао са европским комесаром за спољну политику Жозепом Борелом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

- Уобичајено тежак састанак, и верујем да ће бити још много састанака у наредном периоду. 18. би требали да се видимо у Северној Македонији, када господин Борел посети регион. До тада би требало са Лајчаком да причамо о стварима за имплемнтацију - рекао је Вучић, преносе Новости.

Он каже да ће у документу ЕУ бити истакнута неопходност поштовања претходних договора.

- Мислим да Курти то није био спреман да прихвати сада, да ли ће у будућности видећемо. Надам се да је могуће да постигнемо неке компромисе, али плашим се да ћемо остати заглављени у нечему што је одавно требало да буде испуњено - истиче он.

Вучић каже да за разлику од медијских прича није било ничега посебног на разговорима.

- Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То је имплементација. А на почетку те мапе пута мора да буде ЗСО, коју неко неће да испуни - каже он.

Предсједник истиче да је ЗСО на првом мјесту, шта год да је у питању.

- Говорили су да сам дошао да потпишем. Ма пустите глупости, али хвала на питању, пошто сам видео да се води кампања против ЗСО, и о томе ћу говорити сутра да виде људи шта је потписано. Ту постоје 22 принципа који су за нас од пресудног значаја. Ако то неко не разуме, онда не разуме реалност. Ако некоме падне на памет да укине платни промет, ево питам како ћемо да плаћамо плате лекарима, професорима - питао је он.

Он каже да у оквиру потписаних принципа ЗСО постоји функција која се тиче здравства, школства, просторних планова...

- Зато сам пажљиво слушао Куртија, али то су обавезе које морају бити испуњене. Не заборавите да је Европски савет 23. или 24, и они желе да имају извештај до тада да ли је нешто постигнуто, и онда ће се у складу са тиме односити према нашим европским интеграцијама, и једних и других - каже предсједник.

Вучић истиче да још увијек нема мапе пута, и да на њој мора да се ради.

- Како кренемо да радимо, тако станемо. И све време се прича о имплементацији, полако људи. Неко је мислио да ће за један дан да иде потпис на нешто. Озбиљан и дуг процес. Зато ћу отказати део путовања у иностранство, да би се спремио за разговор са Лајчаком, да не будемо проказани 23. или 24. - рекао је он.

Предсједник је новинару, који га је питао на енглеском да ли је спреман да призна Косово, рекао да је Србија дио УН, а да Приштина није.

- Ми смо увек поштовали Повељу УН, и наш Устав. Хвала вам велико - кратко је рекао он.

Вучић каже да Приштина има одличне тимове, и да су се хвалили како су побиједили Јеремића и Тадића.

- Нису они, већ Американци и Европљани. Али полако, не иде то тако лако како су они замислили - рекао је он.

Предсједник истиче да је Курти изнио објашњење и да је спреман да говори о правима мањина, али не посебно Србима.

- Слушао сам га пажљиво, али нисам га најбоље схватио. Хвала вам, живела Србија - закључио је Вучић.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Pale 28.02.2023. 21:07
    Boze sacuvaj koliko neukih i nerazumnih ljudi. Umjesto da se ponosimo ovakvim predsjednikom mi kudimo. Ne trebaju Srbima neprijatelji kad imamo takve sunarodnike. SRECA PA VAS JE MALO😄
  • Generic placeholder image
    Заворањ 28.02.2023. 20:07
    Ја вјерујем да је он имао добре намјере, али велика жеља за власти и умишљености да је најпаметнији ће га уништити, али и нама нанијети огромну штету.
    Његов терет су убијени Цвијан, Беливук који је угонио овце у тор, продаја оружја у приватној режији, крађа кроз путеве и пруге….
    Запад то зна и тиме га уцјењују, од Русије се одмакао, затвара новинаре који се боре за Косово, а у Београду се слави годишњица самосталности репубљик Косово.
    Сад је остати на власти, дакле и на слободи док има шта да даје.
    Чуди ме улога Додика.
  • Generic placeholder image
    Војвода 28.02.2023. 17:47
    То србенде, само да приупитам колико би вас лајаваца са форума отишло на Косово . Да унапред знате ја сам био. Дезертерчине једне, само серете о свему а кад је мука тутањ.
  • Generic placeholder image
    Soko 28.02.2023. 09:41
    Ti si izdajica!!! Dao si dio Srbije za rad vlasti. Gori si od Miloševića, što nas Srbe uz Sarajeva dade kao i ti što dade ove mučenike....sudiće va istorija...gadovi
  • Generic placeholder image
    Дијана 28.02.2023. 09:18
    ЗСО је уствари ништа, без икаквих стварних овлаштења. Ако икада и буде формирана, биће то по Уставу тзв. Косова.
    Али је поразно сазнање, колико се Албанац бори и не да чак ни то-ништа, а колико се овај бори да преда све, и да нам замаже очи.
    Срби, ако нас још има, пробудимо се. Овако како рјешава "проблем " Космета, тако ће рјешавати и нас, у Р. Српској. Ми смо сљедећи на списку уцјена.
    Како радили, тако нам Бог помогао.
  • Generic placeholder image
    SMRT 27.02.2023. 22:56
    IZDAJNIKU!!!SRBI PROBUDITE SE 2023
  • Generic placeholder image
    Leo 27.02.2023. 22:25
    Da ako uspjednes razvuci tu"borbu",dok si u mandatu, a onda možeš pričati kako si se ti borio...koliko providnost kod ovog lika
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 33m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 51m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 27m
    0