Vučić: Težak sastanak, nastavićemo u narednom periodu

27.02.2023. 20:52
7
IZVOR: nezavisne.com

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela, gdje je danas razgovarao sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Borelom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

- Uobičajeno težak sastanak, i verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu. 18. bi trebali da se vidimo u Severnoj Makedoniji, kada gospodin Borel poseti region. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da pričamo o stvarima za implemntaciju - rekao je Vučić, prenose Novosti.

On kaže da će u dokumentu EU biti istaknuta neophodnost poštovanja prethodnih dogovora.

- Mislim da Kurti to nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti videćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno - ističe on.

Vučić kaže da za razliku od medijskih priča nije bilo ničega posebnog na razgovorima.

- Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ZSO, koju neko neće da ispuni - kaže on.

Predsjednik ističe da je ZSO na prvom mjestu, šta god da je u pitanju.

- Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću govoriti sutra da vide ljudi šta je potpisano. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo da plaćamo plate lekarima, profesorima - pitao je on.

On kaže da u okviru potpisanih principa ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornih planova...

- Zato sam pažljivo slušao Kurtija, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je nešto postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih - kaže predsjednik.

Vučić ističe da još uvijek nema mape puta, i da na njoj mora da se radi.

- Kako krenemo da radimo, tako stanemo. I sve vreme se priča o implementaciji, polako ljudi. Neko je mislio da će za jedan dan da ide potpis na nešto. Ozbiljan i dug proces. Zato ću otkazati deo putovanja u inostranstvo, da bi se spremio za razgovor sa Lajčakom, da ne budemo prokazani 23. ili 24. - rekao je on.

Predsjednik je novinaru, koji ga je pitao na engleskom da li je spreman da prizna Kosovo, rekao da je Srbija dio UN, a da Priština nije.

- Mi smo uvek poštovali Povelju UN, i naš Ustav. Hvala vam veliko - kratko je rekao on.

Vučić kaže da Priština ima odlične timove, i da su se hvalili kako su pobijedili Jeremića i Tadića.

- Nisu oni, već Amerikanci i Evropljani. Ali polako, ne ide to tako lako kako su oni zamislili - rekao je on.

Predsjednik ističe da je Kurti iznio objašnjenje i da je spreman da govori o pravima manjina, ali ne posebno Srbima.

- Slušao sam ga pažljivo, ali nisam ga najbolje shvatio. Hvala vam, živela Srbija - zaključio je Vučić.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Pale 28.02.2023. 21:07
    Boze sacuvaj koliko neukih i nerazumnih ljudi. Umjesto da se ponosimo ovakvim predsjednikom mi kudimo. Ne trebaju Srbima neprijatelji kad imamo takve sunarodnike. SRECA PA VAS JE MALO😄
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 28.02.2023. 20:07
    Ja vjerujem da je on imao dobre namjere, ali velika želja za vlasti i umišljenosti da je najpametniji će ga uništiti, ali i nama nanijeti ogromnu štetu.
    Njegov teret su ubijeni Cvijan, Belivuk koji je ugonio ovce u tor, prodaja oružja u privatnoj režiji, krađa kroz puteve i pruge….
    Zapad to zna i time ga ucjenjuju, od Rusije se odmakao, zatvara novinare koji se bore za Kosovo, a u Beogradu se slavi godišnjica samostalnosti republjik Kosovo.
    Sad je ostati na vlasti, dakle i na slobodi dok ima šta da daje.
    Čudi me uloga Dodika.
  • Generic placeholder image
    Vojvoda 28.02.2023. 17:47
    To srbende, samo da priupitam koliko bi vas lajavaca sa foruma otišlo na Kosovo . Da unapred znate ja sam bio. Dezerterčine jedne, samo serete o svemu a kad je muka tutanj.
  • Generic placeholder image
    Soko 28.02.2023. 09:41
    Ti si izdajica!!! Dao si dio Srbije za rad vlasti. Gori si od Miloševića, što nas Srbe uz Sarajeva dade kao i ti što dade ove mučenike....sudiće va istorija...gadovi
  • Generic placeholder image
    Dijana 28.02.2023. 09:18
    ZSO je ustvari ništa, bez ikakvih stvarnih ovlaštenja. Ako ikada i bude formirana, biće to po Ustavu tzv. Kosova.
    Ali je porazno saznanje, koliko se Albanac bori i ne da čak ni to-ništa, a koliko se ovaj bori da preda sve, i da nam zamaže oči.
    Srbi, ako nas još ima, probudimo se. Ovako kako rješava "problem " Kosmeta, tako će rješavati i nas, u R. Srpskoj. Mi smo sljedeći na spisku ucjena.
    Kako radili, tako nam Bog pomogao.
  • Generic placeholder image
    SMRT 27.02.2023. 22:56
    IZDAJNIKU!!!SRBI PROBUDITE SE 2023
  • Generic placeholder image
    Leo 27.02.2023. 22:25
    Da ako uspjednes razvuci tu"borbu",dok si u mandatu, a onda možeš pričati kako si se ti borio...koliko providnost kod ovog lika
Povezane vijesti
Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    21h 14m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    21h 58m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 34m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    47m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    41m
    0