"Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске

24.05.2023. 17:35
3
ИЗВОР: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Вукови са Дрине су били једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске и ударна песница Прве зворничке пјешадијске бригаде у саставу Дринског корпуса.                             

Јединица је основана 25. маја 1992. у околини Зворника на иницијативу неколико добровољаца са крајишких ратишта, а основао ју је генерал Миленко Живановић. Имену "Вукови са Дрине" је кумовао Драган Симоновић звани ''Бели вук ''.

Први комадант јединице је био капетан Миле Станошевић ''Кеп'', добровољац из Србије, који је водио јединицу све до погибије 4. 7. 1992. код села Витиница, између Сапне и Зворника. Послије његове погибије јединицу преузима Милан Јоловић ''Легенда'' који је многима остао упамћен по реченици коју је упућивао својим борцима преко мотороле: ''Оплети доље, да чујем вукове како завијају''.

Јединица, по наредби Дринског корпуса, 8. маја 1993. улази у састав подрињског одреда специјалних снага, као маневарски батаљон Дринског корпуса ВРС.

Слика

Фото: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

(Борац Вукова са Дрине)

Ратни пут

"Вукови са Дрине" учествовали су у многим жестоким биткама током цијелог рата.

Борбе са 2. корпусом тзв. АРБиХ из правца Сапне и Калесије, потом борбе за ослобађање Трескавице, Бјелашнице, Игмана те борбе у Подрињу и Бирчу. Јединица, такође, учествује у важним операцијама ВРС, као што су ''Штит 94'' гдје у тактичној групи 3 учествује у контраофанзиви на бихаћком ратишту. Потом операција ''Криваја 95'' када ВРС ослобађа Сребреницу и Жепу у јулу 1995. У тим борбама су "Вукови са Дрине" десетковали злогласну 28. муслимаску дивизију из Сребренице. На задњи борбени задатак, јединица је упућена у јесен 1995. на крајишка ратишта у склопу операције ''Вагањ 95'' гдје воде борбе са удруженим хрватско-муслиманским снагама.

Слика

Фото: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

(Вукови са Дрине у околини Дрвара 1995.)

Да је ова извиђачко-диверзатска јединица пролазила кроз најтежа ратишта, говори и податак да је кроз јединицу прошло 542 борца, 82 су погинула, као и четири командира чете, осам командира водова, 11 командира одјељења, док су 323 борца остали ратни војни инвалиди, а многи су рањавани и по четири-пет пута. Свега 16 бораца ове јединице није било рањавано.    

Многи борци јединице су добили одликовања као што су Карађорђева звијезда, те друга одликовања за заштиту српског народа.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 26.05.2023. 10:40
    Nije on legenda on je milioner.
  • Generic placeholder image
    Hahahah 24.05.2023. 21:57
    Ovo Legenda narucio tekst da sam sebi hrani ego
  • Generic placeholder image
    Prva romanijska 24.05.2023. 18:22
    Vumovi ovi, vukovi oni, sve specijalne jedinice, pa gdje su tu Korpusi, brigade, bataljoni, šta su oni radili, ispade nisu ni trebali...
Повезане вијести
Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Болница “Коран” – свједочанство о времену рата и ентузијазма Болница “Коран” – свједочанство о времену рата и ентузијазма
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 32m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 43m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 29m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 51m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 5m
    3