За пољопривреднике у Српској 180 милиона КМ

29.12.2022. 19:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да ће пољопривредници у Српској у наредној години моћи да рачунају на подстицаје од чак 180 милиона КМ, те нагласио да је циљ произвести максималну количину хране са обрадивих површина уз примјену савремених агротехничких мјера.

Минић је рекао новинарима да је данас у Бањалуци саслушао жеље, потребе и приједлоге пољопривредника када је ријеч о правилнику о расподјели средстава за развој и подстицај пољопривреде у наредној години.

- Имамо подршку пољопривредних произвођача и смањићемо доње лимите да обухватимо што више корисника. Очекујемо да ћемо кроз то повећати број корисника подстицајних средстава из буџета Владе за око 5.000. То је активан одговор на све што се дешава на тржишту - рекао је Минић у Бањалуци након састанка са представницима републичких удружења пољопривредника.

Он је рекао да се озбиљно размишља да се не направи застој у интензивном развоју пољопривредне производње када је ријеч о капиталним улагањима.

- Затражио сам од свих пољопривредних произвођача да не буде злоупотреба подстицаја при набавци механизације и слично. У том смислу обећавам ригорозну контролу у циљу да новац који имамо усмјеримо на начин да ефективно одговоримо на све ударе тржишта, стања и потребе. Тешко вријеме захтијева велику озбиљност, мјере и контролу - рекао је Минић.

Он је оцијенио да ће ресорно министарство са пољопривредним произвођачима бити партнер и у смислу да се ради на томе да имају организовани откуп својих производа за индустријску прераду, односно да добију сигурност у производњи.

- Чињеница је да ће наредне године акценат бити на енергији и на храни. Морамо произвести максималну количину хране са наших парцела и обрадивих површина уз примјену савремених агротехничких мјера и подстицаја - рекао је Минић.

Он је изразио наду да на том плану неће бити прекомјерног увоза из Европе, већ да ће бити кориштени домаћи производи.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 30m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 48m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 40m
    0