Забрана објављивања података лица позитивних на вирус корона

24.03.2020. 18:09
0
ИЗВОР: Срна

Агенција за заштиту личних података у БиХ донијела је рјешење којим се забрањује надлежним органима на свим нивоима власти у БиХ, укључујући ентитетске и кантоналне штабове цивилне заштите, као и другим органима који дјелују у ванредној ситуацији у вези са пандемијом вируса корона, да објављују личне податке о лицима која су позитивна на нови вирус, као и особама којима су одређене мјере изолације и самоизолације.

- Налаже се надлежним органима да одмах уклоне и блокирају личне податке о лицима која су позитивна на вирус корона, као и лицима која поштују одређене мјере изолације и самоизолације, чији подаци су јавно објављени - наводи се у рјешењу.

У образложењу овог рјешења наведено је да је Агенција на основу сазнања да поједини надлежни органи у БиХ објављују личне податке о лицима позитивним на вирус корона, као и лицима којима су одређене мјере изолације и самоизолације због пандемије вируса корона, покренула поступак за утврђивање законитости такве обраде личних података.

Агенција је примила упит грађана у којем се истиче да је Кантонални штаб цивилне заштите Ливањског кантона објавио личне податке лица којима је издата наредба о изолацији и самоизолацији, иако велика већина није кршила наредбу. Као доказ достављен је примјерак објављеног списка са личним подацима 238 лица, саопштено је данас из Агенције.

Према садржају достављених доказа, Управа за инспекцијске послове Ливањског кантона објавила је "Попис особа у изолацији на дан 21. март 2020. године" у којем су наведени лични подаци свих лица којима је наређена изолација и самоизолација.

Предметни списак садржи личне податке о имену, презимену, години рођења, граду/мјесту, земљи из које је дошло лице, датуму почетка изолације, броју телефона.

Осим тога, неки други надлежни органи као у Требињу, Коњицу и Челићу на исти или сличан начин су објавили спискове лица позитивних на вирус корона, као и лица којима је одређена изолација или самоизолација.

Агенција поручује да је у спроведеном поступку утврдила да су надлежни органи који дјелују у ванредној ситуацији у вези са пандемијом вируса корона јавно објавили личне податке лица која су позитивна на нови вирус, као и лица којима су одређене мјере изолације и самоизолације, а те особе нису прекршиле издате наредбе.

Закон о заштити личних података представља основну легислативу која непосредно одређује обраду личних података.

Основни циљ овог закона је да свим лицима на територији БиХ, без обзира на њихово држављанство или пребивалиште, обезбиједи заштиту људских права и основних слобода, а нарочито право на приватност и заштиту података у погледу обраде личних података који се на њих односе.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 8m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 10m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 3m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 8m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 11m
    1