Зашто је немогуће створити или уништити енергију?

29.06.2017. 11:47
0
ИЗВОР: opusteno.rs

То је због закона одржања енергије, који каже да енергија не може бити створена или уништена, може само да прелази из једног облика у други.

За већину људи енергија је нешто што се може исцрпити. На примјер, кад потроши бензин, аутомобил остаје без извора енергије. Али за научнике је то другачије. Они би рекли да је енергија промијенила облик. То је због закона одржања енергије, који каже да енергија не може бити створена или уништена, може само да прелази из једног облика у други. То значи да је цјелокупна енергија свемира одувек постојала и да ће постојати све док постоји свемир.

Узмимо, на примјер, воду иза бране, у вјештачком језеру напуњеном до врха. Кад је брана затворена, а вода мирује, каже се да вода има потенцијалну енергију. То значи да је њена енергија још неискоришћена. Кад се брана отвори, вода се, привучена силом Земљине теже, излива. У тренутку кад вода удари у лопатице воденог кола и почне да га обрће, њена гравитациона енергија претвара се у механичку. Вода врши рад на колу (окреће га), а њена потенцијална енергија претвара се у кинетичку енергију – енергију кретања. Обртно водено коло, дио турбине у хидроелектрани, покреће генератор који производи електричну енергију, која се затим преноси до домова и даје, на примјер, свјетлост. Укључена сијалица даје свјетлост (електромагнетну енергију) и топлоту. Према томе, потенцијална енергија воде сакупљена иза бране није нестала, него се послије свега претворила у свјетлосну и топлотну енергију, која се распрострла по соби, а затим кроз прозоре и зидове, даље у свемир.

Један од облика које узима енергија јесте материја. Чувена Ајнштајнова једначина, E = mc2, значи да се материја може претворити у енергију. Брзину свјетлости (c = 299792,458 km∕s) треба помножити самом собом, а затим помножити масом дате материје. На основу тога може се знати колико се енергије Е може добити из масе m. Као што се види, чак и из сасвим мале количине материје може се добити огромна количина енергије. Невјероватна разорна моћ прве нуклеарне бомбе потицала је од релативно мале количине уранијума преображеног у енергију.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопљавање кућа спас од великих рачуна Утопљавање кућа спас од великих рачуна
И данас црвени метеоаларм због високе температуре И данас црвени метеоаларм због високе температуре
Заштитите своје љубимце од топлотног удара Заштитите своје љубимце од топлотног удара
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    23h 47m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    21h 54m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    16h 7m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    21h 58m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    20h 7m
    0