Зашто се кисели купус квари?

07.12.2023. 18:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Сезона је киселог купуса, а како бисте истински уживали у његовом укусу, најважнија ствар је да купите најбољи купус.

Идеално би било да прво купите једну или двије главице и провјерите да ли купус има слаткаст укус. Ако има, то је прави, а ако је мало љуткаст, боље га потрошите за салату или кување и за буренце потражите неки други.

Такође, провјерите да случајно нема пужева голаћа у главици, јер ако је род такав, кисели купус се неће одржати.

Добре су оне сорте које имају тање "жиле", а пословично су најбољи "футошки" и "српски мелез". Кад одаберете прави купус, очистите га темељно од спољних листова, а онда зарежите сваки коријен "на крст" и извадите средину што више можете. У сваку издубљену главицу сипајте по кашичицу соли, па их редајте пажљиво једну уз другу.

Главице не смију да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане. Отвор у коријену, у коме је со, остаје окренут према горе. Док редате главице, са стране углавите и пластично цријево које треба да иде од дна до врха бурета. Служиће за претакање расола.

Кад поредате главице, поставите пластичну решетку или чамове дашчице и притисните каменом те оставите преко ноћи да купус одстоји. Ако сутрадан може да се дода још нека главица, попуните буре још мало. Размутите со у хладној води, тако да укус буде непријатно слан.

Прелијте купус, затворите и већ сутрадан провјерите да ли би требало додати још пресолца. Чим се почне осјећати измијењен мирис, почиње претакање и оно се обавља сваки дан. Цријевом је потребно извући пун лонац пресолца са дна бурета, па га прелити одозго преко купуса. Процедуру поновите неколико пута.

Када купус достигне жељени ниво киселости, додајте у буре винобран, према упутству на кесици, а у складу с количином купуса. Док чекате да се укисели, можете спремити мање буре или неку већу теглу рибанца, преноси "Супер жена".

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 50m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 34m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 40m
    0