Шоља млијека пред спавање: Збогом депресији, несаници и гојењу

18.09.2020. 20:03
0
ИЗВОР: Stil.kurir.rs

Млијеко је сјајан извор протеина, здраво је за кости, а највише бенефита има када се пије пред спавање, баш као кад смо били дјеца.

На примјер, шоља млијека пред спавање помоћи ће вам да брже заспите, спавате мирно без буђења усред ноћи, чак и да убрзате мршављење.

Ево због чега је добро пити млијеко пред спавање:

1. Моћ триптофана и мелатонина

Више студија на људима и животињама показале су да испијање млијека пред спавање подстиче бољи сан. Млијеко садржи триптофан и мелатонин, који помажу да заспите лакше и брже. Тирптофан игра важну улогу у производњи серотонина, који побољшава расположење, опушта и заправо је претеча мелатонина, који регулише биоритам и припрема организам за сан. Уз то, наука је показала да уношење довољно триптофана и мелатонина снижава анксиозност и депресију које се могу погоршати током периода спавања.

2. Фантастичан извор протеина

Ако вечерате много прије спавања, могуће је да ћете имати проблем са спавањем током ноћи. Да бисте спријечили буђење због глади, попијте шољу млијека пред спавање.

3. Психолошки аспект

Осим физичког утицаја на тијело, испијање млека пред спавање нас подсјећа на дјетињство, што нам враћа лијепе успомене и има смирујући ефекат.

4. Помаже мршављењу

Ако вам испијање млијека помаже да боље заспите, помоћи ће вам и да смршате! Лош сан може бити узрок гојења, па би поправљање квалитета сна могло да буде рјешење и за тих неколико добијених килограма. Осим тога, млијеко је препуно протеина, па је одлична замјена за касну "ужину" која такође може бити кривац за повећање килаже.

5. Повећава чисту мишићну масу

Млијечни протеини су казеин и протеин сурутке. Неколико студија показало је да конзумирање оба увече појачава синтезу мишићних протеина током ноћи.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 0m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 24m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 53m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 30m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 11m
    0