Због блокаде рачуна БХРТ би могла бити угашена

24.03.2022. 18:43
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Управни одбор БХРТ, у крњем саставу, саопштио је да ће Радио телевизија Босне и Херцеговине претати са радом, након што су јој рачуни блокирани већ трећу седмицу.

Како кажу, главни разлог за гашње јавног РТВ сервиса БиХ јесте онемогућевање да добије законом гарантован приход од РТВ таксе.

Оптужују РТРС, која наплаћује таксу у Српској и Брчко Дистрикту, да од 2017. крши закон и да БХРТ не даје законских педесет одсто прихода, због чега је, како тврде, дуг нарастао на 63 милиона КМ.

– С обзиром на тренутну ситуацију, могло би се десити да је ово посљедња блокада, коју Радио телевизија БиХ неће преживјети. Ако се то деси, БХРТ не може преузети одговорност за ситуацију у којој ће БиХ постати једина држава у Европи која нема свој јавни сервис, иако је то један од главних услова на путу приближавања ЕУ. Такође, не можемо преузети одговорност за егзистенцију запослених на БХРТ – наводи се у саопштењу за јавност кога су потписали генерални директор БХРТ, Белмин Карамехмедовић и директор БХТ1, Марио Вранкић, али не и директорка БХ Радија 1, Пејка Медић.

Медићева је у претходном периоду добила бројне пријетње након што је јавност упознала са отказима који су на БХРТ добили углавном Срби из Републике Српске.

Иначе, БХРТ нема значајну подршку гледалаца у Српској, а кап која је прелила чашу био је цјелодневни програм поводом 1. марта, тзв. Дан независности БиХ, кога Република Српска не признаје.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Joka 24.03.2022. 20:36
    Dace Bog dragi da se ugasi.
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 26m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 24m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 50m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 5m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 44m
    0