Земља која има најмоћнији пасош на свијету: Ево гдје се налази БиХ и остале земље региона

24.12.2023. 21:00
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Интернет страница Passport Indexрангира пасоше 96 земаља свијета.

Уједињени Арапски Емирати се налазе на првом мјесту у 2023. години, док друго мјесто на листи дијели чак пет земаља. Из земаља региона најбоље пласирана је Словенија, чији се пасош налази на одличном седмом мјесту.

Актуелна криза у Украјини и Израелу и Палестини у великој мјери је утицала на глобална путовања.

И без свјетске кризе, нису сви пасоши једнаки, и не могу сви једнако да путују. Међутим, према посљедњем извјештају „Passport Indexа“, упркос овом јазу у мобилности, пасоши готово сваке поједине земље постали су снажнији ове године.

Који су то најмоћнији пасоши у 2023. години?

Власници пасоша Уједињених Арапских Емирата могу путовати без виза у чак 180 земаља свијета. Они су ове године са првог мјеста скинули дугогодишње прваке, Јапан и Сингапур. На другом мјесту се налази пет држава, то су Њемачка, Шпанија, Француска, Италија и Низоземска.

Од земаља региона, најбоље је рангирана Словенија, која се налази на седмом мјесту. Пасош Хрватске се налази на осмом мјесту, Србије на 32. као земље чији држављани могу путовати у 137 земаља без визе, а Црне Горе на 37. мјесту. Од осталих земаља у региону, Сјеверна Македонија се налази на 36. мјесту, а БиХ на 44. мјесту.

„Passport Index“ описује Уједињено Краљевство као једног од губитника у 2023. години. Иако је Уједињено Краљевство забиљежило раст своје глобалне оцјене мобилности, овај узлазни тренд је успорен борбом земље након Брегзита да постигне споразуме о визном режиму са државама чланицама Европске уније. Међутим, Уједињено Краљевство још увијек има приступ без виза у 175 земаља.

На самом дну се налази Авганистан, чији држављани могу путовати у само 39 земаља свијета без претходног издавања визе. Поред Авганистана, на дну се налазе и Сирија, Пакистан, Сомалија, Јемен, Ирак и Бангладеш, наводи б92.

Листу најмоћнијих пасоша на свијету можете пронаћи на званичној интернет страници.

Коментари 0
Повезане вијести
Ускоро велика промјена везана за пасоше Ускоро велика промјена везана за пасоше
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ? Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ?
Најчитаније
  • Преминула новинарка Зорица Кусмук
    13h 49m
    2
  • Угашена четири млада живота у БиХ
    16h 39m
    0
  • Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби
    15h 7m
    2
  • Деманти поводом текста „Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби“
    13h 1m
    3
  • Најављени прекиди електричне енергије у Источној Илиџи
    15h 59m
    0