Земља са прекопаног српског гробља са посмртним остацима однијета на сметљиште

26.10.2023. 19:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Земља са старог гробља, које је оскрнављено у сјеверном дијелу Косовске Митровице, заједно са посмртним остацима однесена је на сметљиште код аутобуске станице, а у гомилама на платоу према ријеци Ибар несумњиво се налазе и посмртни остаци, наводи Ким радио.

Професор Митра Рељић рекла је да би земљу са остацима покојника хитно требало вратити на гробље, а потом физички обезбиједити парцелу.

- Реч је о гробљу које је старо најмање 300 година, па очекујем да стручне службе изађу на терен, изврше конзервацију и донесу решење о стављању гробља на листу културних добара - изјавила је Рељићева, аутор књиге "Српска гробља на Косову и Метохији: Уништена споменичка и језичка баштина" у издању Матице српске из Новог Сада.

Ким радио наводи да је послије увида у земљишну документацију јасно да су и неки од стамбених објеката саграђени на гробљанској парцели.

Предсједник Црквене општине Косовска Митровица Небојша Милановић рекао је за "Косово онлајн" да је поднио кривичну пријаву против НН лица због скрнављења православног гробља у Микронасељу.

Преко старог српског гробља у близини Храма Светог Димитрија прокопан је пут тешком механизацијом.

Гробље у Микронасељу, које датира из периода од 1912. до 1945. године, прекопано је и на мјестима где су се налазили споменици, па се на појединим дијеловима виде чак и остаци покојника који су ту сахрањивани.

Пут је, како су испричали мјештани који живе у близини, направљен само за потребе једног Албанца чија кућа треба да почне да се обнавља. Како кажу, пут ту никада није био.

Коментари 0
Повезане вијести
Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 58m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 26m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    3h 32m
    0