Zemlja sa prekopanog srpskog groblja sa posmrtnim ostacima odnijeta na smetljište

26.10.2023. 19:40
0
IZVOR: srna.rs

Zemlja sa starog groblja, koje je oskrnavljeno u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, zajedno sa posmrtnim ostacima odnesena je na smetljište kod autobuske stanice, a u gomilama na platou prema rijeci Ibar nesumnjivo se nalaze i posmrtni ostaci, navodi Kim radio.

Profesor Mitra Reljić rekla je da bi zemlju sa ostacima pokojnika hitno trebalo vratiti na groblje, a potom fizički obezbijediti parcelu.

- Reč je o groblju koje je staro najmanje 300 godina, pa očekujem da stručne službe izađu na teren, izvrše konzervaciju i donesu rešenje o stavljanju groblja na listu kulturnih dobara - izjavila je Reljićeva, autor knjige "Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: Uništena spomenička i jezička baština" u izdanju Matice srpske iz Novog Sada.

Kim radio navodi da je poslije uvida u zemljišnu dokumentaciju jasno da su i neki od stambenih objekata sagrađeni na grobljanskoj parceli.

Predsjednik Crkvene opštine Kosovska Mitrovica Nebojša Milanović rekao je za "Kosovo onlajn" da je podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zbog skrnavljenja pravoslavnog groblja u Mikronaselju.

Preko starog srpskog groblja u blizini Hrama Svetog Dimitrija prokopan je put teškom mehanizacijom.

Groblje u Mikronaselju, koje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mjestima gde su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim dijelovima vide čak i ostaci pokojnika koji su tu sahranjivani.

Put je, kako su ispričali mještani koji žive u blizini, napravljen samo za potrebe jednog Albanca čija kuća treba da počne da se obnavlja. Kako kažu, put tu nikada nije bio.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
"Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša" "Te noći gorelo je Kosovo polje, gorela sam ja, gorela je moja duša"
Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaje viralan Živimo za dan kada će se srpska trobojka vijoriti na KiM: Zašto govor direktora VOA postaj...
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
  19h 54m
  12
 • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
  22h 58m
  0
 • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
  14h 38m
  0
 • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
  13h 51m
  0
 • Aprilska penzija 30. aprila
  15h 59m
  1